NamAku (@_@)

Ini cerita aku, famili, si die n kwn2... tiada kaitan dgn owg yg xdikenali... belog ini diwujudkan untuk menghabiskn masa lapang semata2... bukn untuk glamor n populariti.... slmt berbelog =)

Sunday, December 18, 2011

Bagaimana????

salam malam buat sume... perghhh ketensionan aku skunk nie memikirkan keadaan esok arie... walaupon ada yg menyatakan arie esok akn lbih bik dr semalm atau sbelomnye tp =( esok arie yg mlz aku pkirkn.... huh... melangkahkn kaki kt opiz 2... perghhhhhhhh mmg mlz... adoiiii aiiii mlznye.... tah lah... myb aku nie fresh graduate so byk yg kene aku stadi n pahami... xmcm owg yg dah ade experiance bertahun2.... wat keje lancar jer.... =( aku sgt2 mngidamkn tempat keje yg aman damai... n kwn2 opiz yg bik.... senang tuk brbincang... huh...  alam keje bg aku mmg sush lah... orng akn kta... bersush-sush dhulu then senang2 kmudian... mmg xdinafikn btol... mmg terbik... tp mcm mne nk brsenang2 kmudian if ilmu tu owg yg lame tanak bgkn.... owg xbole nk ckp rmbut sme warne tp atie len2.... owg zmn skunk nie... rambut pown warne len2... ini kn plak atie.... kompem2 lah len.... adui aiiiii sengsara aku ase... dunie nie pelik... xsume owg ade kebaikan lam atie... ape pown ley jdi... ape pown aku ttp brharap agar arie esok lebih bik dr smlm kerna aku pcya walaupun kite rasekn arie nie tidak bik ttp ade keajaiban yg kite xnmpak... mungkin jugak dikatakan rahmat allah... so pkir2kn n slamat beramal... salam malam dr rumpot teki@ieyra chan

Senyum Yang Melebar

salam =) erm agak letih arie nie... bru jer balik dr kg aku di kolo pilah.... n arie nie jumpe bibie... =) sweet... suke333.... kami salu gdoh... gdoh & tros brgdoh tp ape yg memelikkn bile dah jumpe mmg sush nk gdoh =p mereng btol... huhu aku.... trlalu syg die... lau jumpe die tros jer ase epie n ilang sgala semak2 yg ade lam otak aku nie... bukn hnye skrng tp dlu pown gitu... time aku kt sabah... walau pon aku xjumpe die lngsung tp mcm2 la akn aku ngadu kt die.... sgt2 bez... tp yg malang nyer adelah wibbie ku... sbb mendapat awek yg lazer n mulot panas... aku pown xtau... dlu aku xmcm nie... tp dlm 2 3 buln nie mulot aku mmg over... mmg aku akui... bak kta owg skali kite dah amlkn kta2 yg kureng elok maka2 nye ia akn sbati dlm bdn n mudah jer mulot aku kluarkn kta2 kesat... bukn aku tidak sedar.... tp entahlah... aku nk jdi ieyra chan yg die knl dlu... yg sopan dan menjga kta2... =( tolong la... aku xtau nk dpt support dr spe.... knpekah aku bgini???? waaaa wibbie.... i luv u damn much.... aku tanak ckp2 mcm 2 lg... plzzzzzzzzzzzzzzzz ieyra chan@rumpot teki... bukn perubah yg ptut kmu buat tp jdi sprti dlu... dri kmu yg asallllll ='(

Friday, December 2, 2011

Penjelez itu adelah aku (-,-)

jelez?? jelez kah aku... bile ckp sal bnde2 remeh nie mmg bikin atie panas... tp hnye dsbbkn pasaan cemburu atau jelez nielah bnde yg sekecik2 alam akn mnjdi sebesar2 alam semesta.... jgn kta dulu... sekrng n akn dtg pown aku mmg seowg yg penjelez... bg aku... aku xpenah kacau idop n hak owg... so aku jugk hrpkn bnde yg sme spya owg xkaco n xgnggu hak aku... xkish lah dr segi hrta ke... pacar ke... atau pape pown... bg aku... dunie nie sgt seimbng... if ko kaco idop owg so xmustahil 1 arie owg akn kaco n buat taik kat idop kau... xkish lah laki tau pown pompuan msing2 akn ade pasaan cmbru kt pasangan msing2... jgnkn kite yg normal nie... owg gile pown tau mrh bile hak diowg kene ciplak ye x???? dlam dunie nie pown xkn ade owg yg trlalu optimis smpai xde pasaan marah bile hak diowg drampas...

aku... aku pown xsuke hak aku diambil oleh owg trutma lah bf aku kn... dah nme pown bf aku... lau bf owg mmg aku xpduli.... lg pulak aku jenis yg suke pendam dalam... aku xsuke pompuan len ambik bf aku tp dlm mse yg sme aku jugk xde masa nk maki hamun atau mrh diowg... sbb bg aku sume owg ade otak n tau pkir...  mrh n dendam aku hnye dlm atie... tp 2 sbnarnye yg bhaya... bile dah pendam, mcm2 kite akn maki n doa yg bruk2 pda si perampas atau pown Ex bf.... 2 yg paling aku takut... sbb ape yg salu aku doa... akn trjdi... mungkin ianya stu kebtuln tp kalau dah tiap2 kali kita mendoakn bnde yg same... sama ade bik atau bruk... maka ianya pasti akn trjdi... walaupown mungkin kite mngucapkn sesuatu prkra dalam keadaan xsedar atau mrah... susah kn.... kdg2 lebih bik brtrus trang drpda mendiam dri sribu bhasa... tp klu trlbih brtrus trang pown pyah gak... bile dah mrh sume keluar... huhhhh...

jdi prmpuan mmg pyah.... trlalu jujur nan laki tp kdg kala kite sndri xtahu ianya berbaloi atau x... tp aku salu mngharapkn hubungn aku nan si dia brkekaln n epie... dalam lembut aku... aku sbenarnye ksar... mungkin owg xthu tp bf aku tau =p tp dlm ksar aku... klu ade orng ramps bf aku, aku xkn keluarkn kta2 yg menyengat... atau maki2 pda si perampas... sbb bgi aku.. aku xkn mperbdohkn dri untuk brgdoh hnye sbb nk rebotkn laki... sbb allah 2 maha adil... if laki tu adelah milik kmu... mka jdoh kmu adelah ngn die... dan laki yg trbik adelah owg yg sentiase brsme kite dan trime kite seadanya... =) sbb 2 sy cintakn wibbie sy... luv u.. salam

wewittttttttttttt

taraaaaaaaaaaaaaaaaaa.... minggu nie tension aku makin memuncak sbb mlyan kerje2 kt opiz.. huhu... arie sabtu kene keje... wohoooooo sgt2 tension owhhhh.... dah la boss daku 2 pelik2 n suke mrh2... =p al maklom ar lau boss pompuan mmg gitu... angin xtentu pasal... huhu... kejap2 oke.. kejap2 x... pastu da penat marh2 dok blnje mkn... heeeeeeeeeee.... syok la boss aku 2... kui3... besok lak aku ade extrnal training pasl geometric... adekah aku student engineering atau pown aku pensyrah bahagian elektrik & elektronik???? owhhh tidak.... knpakah aku kene pergi... siot aje... kengkwn 1 opiz dok gelak kn aku coz arie sabtu owg len sedap2 tido tp aku plak keje.... huhuhu.... dan buat kesekian kalinye aku mengenakn diowg... pdn muke kowg... hahaha... aku dok hasut boss aku suh kwn aku pown dtg keje gak... walaupun mungkin diowg xde keje sbenrnye.... hahahaha puas atie n berjya gak aku.... hahaha.... so len kali perli2 la aku lg ye... supya kowg pown boley kene tempias... hahaha syabas =p mstie dak2 aku tension giler2.... ape boley wat la kn... ira chan mmg ginie....

minggu nie ramai giler foreign workers yg bru msuk keje n keje aku makin melambak2 dengan nk bagi orientation sgala.... dgn internal n external training lg.... dan yg paling aku stress bile nk communicate nan diowg.... ade jer yg aku ase nk rembat... kadang2 aku ase aku nie dah mcm kaunselor... sbb kene bg kaunseling kt pekerje yg ade kes n bg problem kt compny.... mane dengan nk jge pekerje yg terlalu manje... sume nye nk mintk kt compny... huh... tp 1 bnde yg aku suke... aku ase byk tol cuti dalam mse bpe buln nie... bru masuk keje dah mcm2 cuti aku dpt... cuti hari rya puasa, rya aidiladha... depavali... maulidur rasul... bzday sultan selngor & byk g la.... =D 2 yg aku suke 2.... heeeeeeeee....

slalunye tiap minggu mmg aku balik kg la... mmg 1 perkara pelik bin ajaib bile aku xbalik... tp dsbbkn minggu nie keje n my wibbie pown balik kg die sbb knduri so aku rela keje, keje dan keje walaupown dlm trpkse... cewahhhhhhh =p lau x jan harap la.... mmg tiap minggu aku balik n jumpe wibbie... why??? hehehehe aku indu die maaaaaaa so aku balik la.... sape bole halang??? (^,^) minggu depan pown keje =( tp nsib la isnin minggu dpn slngor cuti so aku akn mbalik kn diri ke kg halaman... wahhhhhhhhh mcm jauh bebeno lak kg aku 2 ha.... =p k la... xtau nk coret pe g... daaaaaaaaaaaaaa.... peace... muaxxxxxx... salam dr ira chan

Friday, November 25, 2011

mornink duniaaaa

waaaaaaa pepagi nie aku telah bersemngat tuk membuka belog... padahal xde bende pown aku nk tulis... tp dsbbkn terlalu gmbire yg teramat sgt n xtau ape yg aku epiekn so aku nk jugak terjah belog aku pepagi nie... ade mcm2 prasaan lah yg timbul... gembira, sedih n sgala mcm... gembira sbb jap g nak jumpe wibbie kowt n sedih sbb asik tringat jer kt atok aku... hurmmmmmmmm....

Wednesday, November 23, 2011

perginye AtOk ku... ='(

21.11.2011... yup 1 detik yg agk mnyedihkn bg kmi seisi keluarga.... atuk aku telah pergi ke rahmatullah... aku mcm xpcya... hari isnin.... mmg sukar dipercyai sbb time aku ade kt rumah pda arie sbtu n ahad, atuk aku mmg sihat... sihat dan boleh p jalan lg ke pekan tanjung yg dekt kat umah aku,... mmg situ jer la tmpat die mlepak nan kengkwn die... boleh di katakn dlm shari 2 3 kali die p tanjong n minum2 nan kwn2 seangkatan.... n skunk.... die dah xde...

aku plak sgt2 sedih sbb atuk aku 2 dah mcm ayah aku sndri... knpe??? sbb mcm2 yg telah die bg pda aku... bukn stakt duit tp byk giler pngorbanan die yg aku xtrbalas... sejak dri aku kcik lg.... smpai skolah tadika, rendah, menengah n smpailah aku ke universiti n keje skunk nie... anak2 die yg len xkn dpt rase sprti yg aku rse sbb aku n ibu yg duduk nan atuk... salu nan die... kalu aku dlm rumah.. aku mcm nmpk die tgah mkn... klu aku kt luar plak... aku tgok die mcm tgah bakar smpah n mnyapu smpah kt laman umah....

paling xboleh blah... bile kazen aku mintak lighter kt aku.... aku boleh trsasul suh die p mintak kt atuk... sbb die sowg jer yg isap rokok lam umah... aku salu ckp kt atuk yg mrokok 2 xelok.... tp atuk aku akn ckp... bukn sbb rokok kite akn mati.... waaaaaaaa aku rindu die sgt.... lg satu... kalu atuk brdoa leps isyak mstie die akn doakn aku... smoga cucunye ini akn berjya dan skunk aku prcya doanye mmg makmul... trime ksih... akk rindu atuk sgt... xde spe lg yg akn nyanyi lgu bunga tanjung n lgu p ramlee... atuk... mmg minat giler p ramlee... nsib bik kmi sempat rakam atuk nyanyi lgu p ramlee time rya haji arie 2... skunk xkn ade lg suare atuk lam umah.... aku skunk jdi kusut... bile atuk xde... tinggal ibu n wan jer kt umah... aku mcm nk tukr keje kt pilah... nti bile ibu keje, mstie wan tinggal sowg... n dalam mse trdekat nie aku xpkir wan boleh duk sowg2... td pown mse aku nk balik serdang... wan dah nk nangis2... huhhhh.... aku pown xkuat nk buat kputusan lg... aku xtau nk dptkn skongn spe... hope mber2 aku ade nan aku.... =)

Monday, November 7, 2011

manis nya gula... pahitnya hempedu

kenkdng aku sgt pelik... knpe manusia mpunyai deria rasa yg begitu istimewa... justeru... keunikn deria rasa bukn saje dpt dirasai oleh lidah bahkn oleh hati... unik n ajaib... keajaiban Tuhan mmg kluar biase... sumpah aku terlalu cintakn die.... mungkin statemnt aku xde kne mngena dngn deria rasa yg aku ktakn =p tp mungkin jugk ade sngkut paut... sbb sekarang hati aku trase pahit bagaikn hempedu... ='( hati aku sgt skit... bagai ditores2 dengan pisau... aku sndri xmpu luahkn ape yg aku rse sbb aku trlalu cintakn die... die ktakn aku "mulut jahat"... ye mmg btol aku bermulut jahat.... aku xpenah nafikan aku berperangai cm2... ckup la die dah ade dgn mulut yg terlalu bik n salu mngeluarkn kata2 indah sprti madu =) die jugk kta... sejht2 ex die dlu, tidaklah sprti aku yg salu ckp2 kasar.... ye aku sdar... aku bukn lah trlalu lembut n aku bukn lah yg terbik... sumpah aku cinta die... walau ape pown yg die kta... aku tau aku mmg cintakn die... tp aku pelik.... aku mampu trime jhat die... knpe die xmpu untuk trime bik bruk aku????.... mungkin aku dah ptut mlupakn n meninggalkn nye... sume angan2 kami hnya omongan kosong yg xmpu aku tafsirkn....

gambar aku n daus dlm pesbok disalah tafsirkn... ye... aku xsuke die brgmbr nan pompuan... tp die buat gak... jdinye bile aku wat... die tersentap... tp bukn lah aku nk die rse ape yg aku rse... cumenye time konvo 2 die pown xdtg... aku sorng2... bile kwn2 nak brgambar.... mcm mne aku nk tolak... mungkin lau die ade aku xkn ambik gmbr pown nan daus... lgpown... bukn hanye aku sorng... gagak2 itam pown brgambr gak nan daus.... die kta npe aku ungkit bile die xdtg konvo aku... mmg lah aku sentap... aku dr mula2 aku kple nan die g aku ckp aku akn konvo... stiap kali kmi kuar msti akn trpacul kt mulut aku supya die dtg konvo aku.... bile kwn2 aku tnye... pian dtg x ko konvo nt??? aku jawab.... ishhh xlah.... die kn praktikal.... sedangkn ape yg kluar dr mulut aku buknlah ape yg trbuku dlm atie aku.... tpu lah lau aku xnk die dtg... tp firasat atie aku tiap kali xpnah salah... ape yg aku rse... itulah yg tersurat n ptut aku trime walaupun kdg2 aku mmg xdpt trime sbnrnye... aku mule ungkit tiap kali kmi brgadoh.... ye aku slh... aku slh sbb aku ungkit.... tp knpe die xboleh nk fhm.... aku ungkit sbb aku trlalu lme mngharap.... aku ungkit sbb dr awal kmi kple lg aku mmg harap die dtg.... ='( ye aku slh... aku silap... nurazira mmg mulot jahat.... aku sedar... aku xpnh berpura2 bik.... tp sekurang2 nye aku xpenah curangi die...sumpah aku xpenah curangi die...

aku mula rase aku nk pergi juh dr idop die... sbb aku trlalu cintakn die.... sbb aku tau die xkn tahan dengan aku... dengan mulot aku.... aku xperlukn spe2 untuk aku meluah... aku hnye akn coretkn tiap bnde dlm belog aku... sbb ini adelah diari aku.... aku xpeduli andaian n anggapan orng sbb aku xpnah bergantung dgn org... n xde sbb owg nk semak hal aku... dan die pulak xkn penah tau ape yg aku rase... sbb die salu kta aku xfhm die... aku xfhm die... ye... tp bukn aku xcintakn die... die kta aku suke ckp kasar... ye... tp bukn aku xsyg die... dan die akn kta... kalau syg xkn ckp kasr??? dan aku akn tros blurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ?????!!!!!... aku xmpu nk ungkapkn... aku xsprti ex die... ye... mereka tidak ckp kasar... mereka trlalu bik... dan mereka tingglkn die untuk pergi pda lelaki len.... ye mereka bik.... kta2 mereka indah... sbb dlm keindahn... mereka sorokn sesuatu....

dan die akn kta... awk perempuan... perempuan xelok ckp kasar... adekah dsbbkn aku perempuan aku hnye mampu ucapkn kta2 indah n tahan sabar... dan hnye lelaki yg boleh mngeluarkn kta2 yg indah itu???? aku jugak mnusia biase.... insan yg tdak smpurna... bukn aku xpenah cube... aku try jugk... tp aku tau aku bukn sekuat mne... bile kite dah trjebat dgn sesuatu kdg2 mmg akn trkluar... bukn kdg2... tiap kali aku brgadoh mmg akn trkluar... aduhai nurazira... itulah kelemahan aku... ape pown sumpah... aku trlalu cintakn die.... klulah aku excident dan allah ilangkn ingatan aku... bnde yg aku nk ialah supaya ingtn aku pda die ilang... sbb aku xmpu cintai die... die xpanh hrgai keikhlasan atie aku sbb aku jahat pada die.. =)

Saturday, October 29, 2011

Pre ConvO (^,-)

salam... =) big smile wat sume bloger... ermmmm mlm nie mlm ahad.. tp aku bukn nk cite sal waktu reht ke hape... huhu juz nk kongsi skit sal prekonvo aku pada 26.10.2011 arie 2 at uitm shah alam... lau owg len sibok posing2 bergamba pre wedding sgala...aku plak dok bz tangkap gamba pre konvo... huhu bru pre, klu pra entah lah kn.. hahaha =p bak kta kwn aku si ija... bru nk p ambik jubah tp warne baju kurung msing2 bukn men meriah lg.... klu arie konvo btol2 kalah2 wane pelangi gak nye.... =p tettttttttttttttt... actually bkn ija yg ckp tp aku.. huhu... kitowg sume p ambik jubah time deepavali arie 2.... owg len dok sambot raya, kmi plak at uitm nie sibok beratur tggu giliran ambik jubah... panas ya amat la kn... sbb owg ramai giler.. bygkn lah, arie 2 jer dlm 8000 students beratur tok ambik jubah.... wahhhhhhhhhhhhhhhh jan ckp la... bau???? mmg wangi2 sgt la bau bdn msing2 bile da beratur lme2.... tp ase puas n gumbira la jugk kn.... walaupun bru nk p ambik jubah, smngat 2 dah ada.... yela da pent kmi sume stadi.... dpt gak degree kmi.... alhamdulilah... tq allah =) nie lah adiah pling bermakna dlm idop aku n ade gak bnde aku nk pertontonkn n banggakn kt ibu aku =) berbaloi gak la ibu aku melaburkn duit kt ank nye nie... bangga??? of coz ar.... tipu aku ckp aku xbngga dgn kjayaan aku sndri... tp bukn lah bngga yg kembang btol idong nya n riak takbur sgala.... timekmi p ambik jubah 2 mmg sibok la tangkap2 gamba... al maklom ar kn gagak itam mmg suke brgambr tp kmi agk kaku sedikit setelah sekian lme xposing2... hoho...


selamat berkonvo =)



 kakak & adik gagak...



yeahhhh... kamida merdeka...



uitm di atie ku... hoyeeeeee

Friday, October 14, 2011

ank tunggal... bkn manje =)

elloooooooo3... camat pagi dunie... yeah pgie nie tetibe aku nk tulis sal ank tunggal... aku??????? kowg pkir aku ade bpe owg adik brape... tgok jer statemnt aku mstie sume ley pkir la kn yg aku nie mmg ank tunggal... heeeee... aipppp... ramai owg dok kta yg ank tunggal 2 manje... yesssssssssssss... mstie nyer lah kn... jan kta ank tunggal.. ank sulong... ank tngah n ank bongsu mmg sume manje... jan nk tpu lah kta kowg xmnje... tiap owg ade feeling maaaaaaaaaaaaaaa... mstie la dri anda sdikit dimanje kn tp bkn manje gedix yg mlmpau2 smpai nk pisah skejap pown xley.. ha 2 mmg la ngade2 nme nyer kn.... yup aku ank tunggal tp aku bknlah sowg yg trlalu mnje n dok brkept sne snie nan famili... aku agak indi gak la mcm kumpln indi 2.. huhuhu =p mngkin keadaan kowt yg wat kn aku jdi cm nie n nk xnk aku kne jdi yg terbik n tunjuk kn kekuatn aku... sbb ape??? sbb famili aku dah divorce... aku kene pkir tok gembirakn atie aku n atie ibu aku n atie bpak aku jugk lah... mmg pyah... kang sebelah kn pihak yg snie... yg sane mrah... sebelah kn pihak sne... yg snie majok.. hahahaaaaaa... so aku kene la brusaha aman damaikn keadaan... memulakn dri tok berdikari mmg pyah... 1st bnde yg aku wat.. p skolah juh2... merelakn dri xbalik dlm mse bpe buln time aku skolah dlu... then bile da abiz skolah lak... aku bwak dri p stadi juh2... slmt tinggal sume.. heeeeeeee... dan skunk aku di snie n dpan mta sume owg... sbb ape??? dgn berdikari buatkn aku lbih kuat n bile aku dah keje aku ase khidupan aku agk senang... tp bukn bermkne lah aku dah berjya 100%.. myb 50-60%... sbb kejayaan hya akn dtg bile umor kite 45-50 tahun mcm 2... nie based on fact yg aku ce lah kn... xtau la btol ke x... lau tipu statemnt nie, mkne nyer owg yg wat statemnt lah mnipu.. aku x... =) oke lah 2 jer dlu tok pgi nie.. daaaaaa

Tuesday, October 4, 2011

cite dongeng dengong =p

aiii... mlm u olz... tiap kali muncul nyer waktu mlm mstie ader jer bende yg aku nk conteng lam belog aku nieyh... nie krana, aku juz ade waktu mlm jer tok mnulis atau mngumpat sgala... waktu len mne ade... dok abizkn mse nan keje la... waduhhhh waduh... mklom ar kn owg bru nk mngembngkn kerjya... cewahhh... entah ape yg otak aku pkirkn n entah ape yg mngerakkn atie n tangan aku tok bukak balik cite2 lame yg telah aku tulis dlm belog nie... byk gak cite2 sedih... epie... n mcm2 prasaan la... tp xsume bnde yg aku tulis still ade lam belog nie... sbb ade sesetngah nyer telah aku cmpak kn dalam tong samph tok bukak kmus bru n mnjge atie sume owg.. =) tp yg penting... ade nyer cite wibbie dr kmi strt kwn smpai la skunk... hurmmm... rupenye byk yg aku share nan die... byk bnde yg wat aku gmbira, sedih time kmi kwn smpai la skunk... kdg2 die pown ade ckp... byk kengan kitorng... mngadu nan die lau aku ade prob mmg dah yg habit aku la time kitowg kwn... agk pelik... dulu kmi 1 klz tp xpnh brckp... n bile kmi berkwn... aku boley brkongsi mcm2 bnde n mslh nan die... pendengar yg setia... yup... tulah kwn aku mohd suffian... smpai aku clash pown, aku cri die... n aku dok melalak dlm fon cite kt die... =p dan die sprti biase... suh aku brsbar.. walaupon sbnrnye aku dah trbakar... byk yg die fhm aku time kmi kwn.. siyes.. aku sgt2 slesa dgn die... walau pon skunk kmi da kple... die ttp same mcm dlu... mndengr n tros mndengr... aku epie nan die... dlu... skunk... ttp same... ye... aku xnafikn skunk nie walaupon bnde remeh... ade yg kmi gdoh kn... dan die ttp same... dan tulah yg buat aku sedih n mkin sygkn die =) sbb die wibbie aku.... <3 <3 <3

cite dlm belog nie xsume yg aku lontarkn n byk giler cite2 aku nan die yg sentiase aku ingt... sumpah aku kagum n truje gak dgn kbaikn die... mgkin die xpnh thu ape yg aku pkirkn... die cume tahu aku keras kpla n keras atie tp sensitip... heheee... 2 die yg ckp... hurmmm tp tiap kali ade bnde yg sedih n epie brlaku antra kmi.. aku salu mnilai die... aku tau... aku bkn sebik mne... mgkin aku nie sentiase wat die trase atie, sedih, ase nk mrh n mcm2 lg... tp jauh kt susut atie aku... aku brtrime ksih ade die dgn aku n syg aku kt die mmg seikhls atie aku... tiap pompuan ade sbb trsndri die mncintai seseorng lelki.. n aku syg die sbb die sntiase ade waktu sush n senang aku, trime aku seadaanya n aku cinta die sbb die buatkn aku slesa waktu aku ngn die... yup... aku boleh gadoh nan die dlm fon tp bile aku jumpe mmg pyah la aku nk gdoh nan die... ingt g time kitowg gdoh kt KTM rie 2.... gdoh2 pown kenkdng xdpt thn nk ktwa... lucu pown ade gak... nk mrh dgn siyes nyer kompem2 aku mmg xbrjya la... sbb ape??? sbb aku syg die... =) rumpot teki

Monday, October 3, 2011

belog yg kelam kabot

salammm... cm nieyh cite nyer... aku nie mpunyai sikap yg suke mendelete bnde2 yg aku xbpe nk suke n bersngkut paut nan ex2 aku... ini kerana kisah yg lame hrus la bergerak ke dalam tong sampah... aku xsuke nk penohkn kmus2 idop aku dgn mengingt bnde2 lepas... mungkin kenangn silam indah tp bg aku sejrah yg indah juga akn trkubur n brlalu tnpa arah.. cewahhhhhh bley jdi sejarawan terbik 2011 plak aku nieyh... haaaaaa msuk balik pda topik utama... aku nie dok penat la mendelete bnde2 lame n yg dah luput dlm belog nie tp kn aku xphm la belog2 nie setting die cmne... old post dah delete tp pic nye still kuar... adohhhhhhhh mlz btol aku... cube la ko bergerak ke tong samph bersme crite2 yg aku dah conteng dlu skali.... kang bile owg len dok mai dtg view belog aku n tgok pic lme still ade.. aku mlz btol nk ksi explainationnnnnnnnnnnnnn.... tekanan jiwa lah lau cm nie... actually xde sbb pown tok aku delete sbb bnde yg aku tulis sume nye sal aku n kt belog aku... tp tok menjge atie sume pihak maka2 nye aku pown nk la bnde2 2 sume ilang.. sekian.. salammmmm

PierA si teman bru iera chan =)

salammmm... olla... skunk aku da ader teman bru... tiap2 arie die akn temankn aku n mngubat rindu aku kt balak aku... Piera telah dilahirkn hsil drp pembelian oleh balak aku... sb Piera sungguh sumil, cute n ade baju warne biru so aku truje giler biler 1st time tgok Piera kat kedai.... =) so balak aku pown mbelikn Piera kat aku... skunk... tiap2 arie aku dtmni Piera... if aku gdoh nan balak aku skunk nie... agk sukr untk aku gdoh lelame... sbb bile Piera ade aku tros ase lembot atie =p wahhhhhhhhhhhhh trime ksih Piera sbb jdi kwn aku... =)

Tuesday, September 27, 2011

Kisah Kueh Bulan

salam.. heee sejak2 aku keje nan compny cina nie mcm2 perayaan lah aku tau... sesatu nyer nk tau ape???? pryaan kueh bulann... =) ermmmm aku xder lah penggemar kueh bulan, tp skdar nk rasa 2 kire ok le.... tp sush nk jumpe kueh bulan yang halal... so lau nk mkn kueh bulan 2 cri la yg bebtol halal k... arie 2 direct boss aku ade la bg kmi 1 opiz mkn kueh bulan.... n boleh dktakn dlm mse 1 mggu time pryaan kueh buln 2, mejoriti kaum2 cina kt compny aku dok bwak kueh bulan n smpai jemu la aku memkn nyer.... haaaaaaa... time dok mkn kueh bulan arie 2, direct boss aku sempat lak cite sal kisah kueh bulan.. wahhhhhhh... kueh bulan pown siap ade kisah2 nyer... ermmmm lau kowg nk tau... kueh bulan nie adelah salah 1 simbol untuk mendapatkn bakal suami yg baik n tuk mencari bf yg sesuai dan memhami.... heeeeeeee.. bile miss aku ckp cm2, tros aku ckp kt die, aku nk kwen.. mstie pas mkn kueh bulan 2 aku pat calon husbnd yg kacak n bik... hahahahaaaaaaa =p lawak giler.. ade atie gak an... xde lah.. sesaje jer aku dok ckp cm2... meriah la skit pesta kueh bulan kt opiz 2.. heeeeee

Monday, September 26, 2011

sorie samaph xdlyan.....

elloooo.. aku nk bg amaran keras n merasss kt 1 makhluk yg paling aku bnci... pe hal n mslh ko haaaa tetibe muncul n ganggu idop aku lak... eiiii sblom mulut aku yg msih suci n belom nk buat dosa nie kluar kn kta2 kest bguih hang blah... agak pelik jugk lah cite2 zmn keknk yg dah brthun2 diungkit2... dok jaja cita konon aku ksi men hang.. hang bik sgt kah... suci muci... Wut the Wut la aiiii... rimas lak aku nan owg cm nie.. hang tau ka zman dah moden n owg dok pkir ke depan hang dok jugk lg berpkiran kuno zmn kegemilangn mlyu mlake... plzzz.. plz n plz.... sila la blajar nan lbih tggi n penohkn ilmu di dada b4 dok kutuk owg snie sana.. tala jaja hal owg dok baik haihhhhhhh... dok elok hang senyap tetbe mai nan kta2 kesat, ade jugak yg mkn penyepak jap lg... if aku jht ka..apa ka... ha pompuan jht nie la yg hang dok gila dulu... yala.. hang kn bik smpai bg aku mkn atie n smpi owg men kn hang balik... dok pdn nan muka hangggggggggg.... at least aku xla aku mbls mcm mna pompuan len bals kt hang.. bru hang tau lngit 2 tggi rendahhhh..... dunie nie kn berputar, if hang xbg men owg mna mungkin owg ksi men hang.. hahaha.. renung2kn n slamt beramallllllll

Cinta berputik tiap arie...

salammmmm... =) waktu aku ngah menaip nie, arie ngah mlm... yg ade buln n bintang er.. mthri xmuncul lgi.. wah merepek apakah yg aku cipta nieyh??? huhuhu... walau pown sok aku keja tp lau bab on FB n Belog buklah penghalang aku tuk p keja esok... cume paling kureng pown aku akn mgantok yg amat sgt n harus mbwa gula2 yg byk sbgai bekaln ilangkn ngantok... heeeeeee.... ermmm aku dah jnji nan wibbie aku, to jdi sprti dulu... dulu n dulu.. agak sush gak nk jdi mm dlu... tp aku cube tok hubungn kmi =) ermmm... dgn cra tu jer hubunga aku nan die akn sentiase epie n cool giler... mcm skunk.... heeee =D aku n die dah mcm bercinta balik... mcm dlu2 plak... sonk sgt... n are nie jugk mcm2 rahsia trura antra kmi... yela dlu msig2 pendam prasaan n skunk beban aku ilang.... sprti jugak perempuan2 len at dunie nie, aku sntiase mngharapkn agr hubungn kmi tros mekar sntiase... mgkin agak sukar ttp xmustahil... sbb kejaiban itu mmg ade.. syg my wibbie sesgt der... <3 dlu time at skola, aku juz tau aku suke tgok die... tp aku xtau plak kmi akn brcinta skunk... pelik dak??? pe brng kan cple nan dak skola sndri... hhahaaaaaaaa.... myb i should change my prinsip.... life is very wonderful n connt be imagne n assume by everyone... n when the love come... u will stop 2 thinking... yup... lepz jmpe die.. erm mksud aku knl die.. aku mula lupe akn prinsip aku slme nie. dlu dok angkuh sgt cple nan dak TMS n Zaaba =p tp bukn slh kmi ye... sb cinta 2 mmg sukr diramal... n aku bukn lah ahli nujum pak belalang tok menilik ape yg akn trjdi... n aku jugak xde pancar delima yg punyai kuase magic tok pikat mane2 owg.... =p ape yg aku tau... die n aku sgt ego n angkuh sbb xbgitau pasaan msing2... ade ke skunk bwu k cite sal atie n pasaan dulu2... giler amat2 dongggggg.... b4 2... ade sumtin yg aku nk gtau die.. "emm... sy trlalu brtrime ksih sbb ade nyer awk nan sy.... mgkin sy sgt ego n keras tp sy juge sygkn awk... sy bukn lah peluah prasaan yg pndai tok mngayat n berkta2... ckup skdar sy tahu n sy sedar sy cinta n sygkn awk =)"

rumpt teki..

Sunday, September 25, 2011

u ur beautiful =)

girls.. dun wory wen ppl say anytin bad bout u.. james blunt says ur beautiful.. =) xkire la struk mne pown kaw orng... kowg mmg indah... lgpown pompuan mang pndai wat helah.. haaaaaaaaa... aku... sowg yg keras kpala n kasar.. walau pown nmpak cm lembut tp sboleh yg mungkin aku akn tros mlwan walaupown aku sakit.... hebt x hebt aku nie... lg plak if aku indu cm ner pown at some 1, xde mkne lah aku nk p menerjah die... byk keje len aku nk wat... n sifat aku plak.. trlalu nk mempertahankn dri.... n if aku ase bende 2 btol aku mmg xkn mngalah.. so wut??? pduli ape aku dgn tuduhn n kutukn owg.. sbb xsume owg perfect... pda aku.. owg nie mmg trlalu pndai jge hal n tepi ken owg len tp dri sndri terbalik pown xprasan... tp bukn lah bermakne aku lngsung xkn trime tguran n nsiht owg... op coz lah dlm idop nie kite memerlukn orng len tuk support n advice kite right??? =) huh entah lah... tp xpe.. tiap owg ae sifat2 tersndri... so mri kite judge dri kite dlu b4 judge owg len k... daaaaaaaaa

jumpe miela chan & Misz chan

salam petng wat sume blogger2 at dunie nieyh... di petng yg agk suam2 kuku nie aku mula melembutkn jari jemari tuk menulis diari aku.. huhu.. mklom ar da ade belog.. diary lama tros dilupakn... time2 cutie.. mse berjln dgn pantas n laju nye.. aku rasa masa nie mmg memiliki kaki yg xboley orng tgok kowt.. perghhhh.. lau at tmpat keje... nk tggu 5 minit.. mcm 5 jam aku rasakn... cewahhhhhhhhhh...

ermmm mggu lepas, aku telah merelakn driku tuk berjumpa 2 shabat bik ku.. iaitu miela chan n misz chan.. kmi mmg rapat la dr kt UITM Sabah dlu sampai la ke Shah Alam... byk ar suke duke gadoh gadah yg kmi lalui bersama.. but. b4 2 aku nk tnye?? ade ke dlam kmus Dewan Bahasa "Gadoh Gadah " opsssssssss... men lepas jer... ermmm kmi telah janji tuk jumpe at Mid.... 2 jer yg dekat n msing2 senang nak ke sane... lame gak xjumpe... aku rase xjumpe diowg dlm sebuln kowt.. tp rupe2nye dah 5 bulan gitu... xsedar.. kejp jer mase berlalu... perghhh skunk nie msing2 dah ade kerjaya... walaupown kmi2 nie xbrapa nk mtang n still gya mcm dlu2 gak tp yg penting lam poket dah ade wit skunk.. =) bngga la plak... yela.. mne xbngga.. dlu... bergntung nan wit PTPTN... tp skunk pegang wit sndri kowt.. ahakzzzzzzz... aku lau jumpe misz.. jan ckp laaa... kalah2 less.... bukn stakat peluk... ciom miom sgala... yela... bpe thun da kmi knl... kalah2 owg bercinta... if gadoh cm ner pown mmg akn bik la kn... mel plak... mmg jarang aku nk gdoh nan die.. wat stakat nie kmi mmg ngam...

so, time jumpe rie 2 kmi juz p jejln karnival kerjya kt lam MiD 2 n shopping2 skit... mel n misz plak beli bju sme.. bunge2.. aku mmg xminat la bju2 cm2... aku xsngka, bile jumpe balik kengkwn aku msing2 dah keja... wahhhhhhhhh dlu2 budak ingusan jer... yg kmi tau... mkn, tido, p klz n jwab exam... tp pengalamn mmg byk...  kalau skunk nie kmi still kt uitm sabah... dah tntu ar tmpat yg per1 kmi p ialah CP (Center Point), makan sayap n minum jus at Tanjong Aru n p One Borneo dok tgok movieeeeeeeeeee... saat2 indah yg penah kmi lalui bersama =) ermmm... then kmi time kat Mid kmi lypak kt Secret... ermmm dah lme xpekena kek... tp lame2 2 agak mual gak la... =p

smbil2 2 aku dok trpkir gak bile la depa2 nie nk kwen.. huhuhu wohoooooooooooo soklan cepu emas 2 dok mreka.. heehe... ape pown mgkin waktu skunk lom sesuai... msing2 nk tumpukan pda study n kerjya... byk lg bende yg kitowg xtempoh... ye la ade antra kmi nk smbung stadi... mne mungkin kmi nk stop sparuh jln stelah penat n letih wat Degree.. lau bley msing2 nk dptkn gelaran Doctor =) smileeeeeeeeeee... tp bukn doctor bedah ye... =p aku.. sntiase mendoakn kejyaan kwn2 aku n moga2 kmi sme berjya stggi yg mungkin... lurve u my fwiend =)

Thursday, September 15, 2011

ira chan di alam fantasi

wah... tajuk mang xley tahan... ira chan lam alam fantasi... hahaha fantasi lah sgt... mlm2 bute yg xbpe nk bute.. dgn mata2 yg bengkak... sepet n kuyu sgala.. si ira chan melyn gak pasaan dgn menulis warkah at belog nieyh... waduh2 atie ku dalam keadaan parah, pasrah n berdarah... trtusuk kayu kah??? duri kah??? atau.. entah lah... mlm nie aku mula judge dri aku sndri... jahatkah aku??? truk kah aku??? =( yup... aku jaht.. aku seowg yg trok... dan pyah tuk owg pham aku... dob.. dob.. =p mengenangkn btapa truk nyer aku... aku mula mrasakn dri ini sgt krdil n ingin menjuhkn dri dr owg... tp aku tahu... untuk xbrckp dgn owg maka bukn lah ira chan nmenye... mungkin ckup aku menjuhkn dri dr owg yg xley trime aku... 2 jer... tibe2 rasa syg aku ilang... rase cinta aku trbng... perasaan aku mlyang... juh sgt2... mungkin di awangn n mungkin jugk di pdg masyar... idop kah aku di alam nyata... atau pown aku mmg dlm fantasi n bermimpi... tatkala ini aku mula ingin menemui drinya... mncari die... n troskn pengembaraan aku mncri die... knpe??? knpe dlu aku berhenti dr mncri die??? yup.. mungkin pencarian aku sukr tuk aku temui atau mmg aku xkn temui... tp... skurng2nye... usaha aku ade.... tiap kta2 die mula mnerjah dlm otak n kpla aku... aku mula mngetuk dri aku smula... aku bukn lah trlalu ingin mncri owg yg mngilangkn dri... tp kta2 yg aku trime arie nie wat kn aku mula ilang pasaan... huh... wacaya lu beb.. huhuhuuu... kembalikn death man aku...

Wednesday, September 7, 2011

lurve stori

dam dam dummm... aku jtuh chenta balik =) heeeeeeeee.... chenta berkembng mekr... n dh xtau ape nk dtulis... sy cinta mohd suffian =)

Tuesday, September 6, 2011

ilang cerita cinta

arie nie genap sebuln aku keje... n arie nie jugk tmat lah crita aku n die... cerita cinta aku telah smpai ke penghujung nye... hehehe... gelak dlm sedih sbenrnye... ttp ieyra chan ttp kene kuat n troskn idop jugk... suatu yg paling aku syg n aku xmpu tuk sygi die lg... mcm biase... rumpot teki mmg keras kpala... keras atie n ape saje mmg aku akn lepskn walaupon myb aku akn sakit buat bpe ktika... kdg2 aku trfikir... knpelah wanita nie djdikn bersift cemburu n terlalu membesarkn perkara yg kecil... dan ianya sprti aku... huhu =p urm tp aku xmnyalahkn allah sbb myb ade hikmah dsebalik sume nie... menjdikn wanita dgn sift2 mcm 2... besok gaji 1st aku... salu nye aku akn berkongsi crita ape aje dgn die... tp arie nie sume 2 dah xkn ade lg... mgkin kite xptut tuk kongsi sgala pahit manis dgn owg... =) aku salu pkirkn mungkin aku gadis yg bertuah sbb die mnyanygi aku... mnghargai aku.. hahaha bertuahkah??? xsprti ape yg djngke... adekah nilai aku pda die... harapan lah kn... xde... entah lah aku nie kdg2 terlalu suke tuk mnguji owg n skunk bile dah tahu kbenaran nye mmg perit lah... aku xtahu knpe aku jtuh cinta dgn die... mcm mne aku boleh trjatuh cinta dgn die...

bende yg paling wat aku sedih... kowg tau... dah lame aku impikan... bile dpt gaji pertama aku... aku nak beli sumtink wat kmi... aku ckp kt die aku nk beli jam kple... sbb nye aku rase terhutang budi nan die slme nie... die hntr aku p keje.. jemput aku balik dr keje... time aku mula2 keje at semban dlu... lg pown ape lah sgt nilai sepsng jam lau nk dbndingkn dgn mcm2 knangn kmi slme nie... =) tp arie nie impian 2 xksmpaian n ianya berlalu sprti air sungai yg terus mngalir.... aku tau.. aku bukn jugk gadis yg trlalu bik... salu mnyakitkn die... tp aku bukn lah pompaun yg mudah lupekn stiap kbaikan owg pda aku... aku akn mnghargai seseorng yg penah berbuat bik pda aku... coklat yg aku beli nie plak.. aku xtau nk cmpak mne... aku ingt nk bagi die.. huh... mne aku nk cmpk coklat nie...

die salahkn aku sbb aku ambik gamba nan laki len.. die kta lau die ambik gamba nan gurl len mmg da lame aku maki die... sekurng2 nye aku xambik gamba berpelok2 n duduk rapat2 mcm gamba die nan adik angkt die 2.... sentap giler aku tgok gamba die nan adik angkt die 2... berpelok2 sgala... adik angkt ke lg cm2??? sush ke klu skdr tukr gmbr lam fb 2??? malu sgt ke die??? akn jatuh ke air muke die???? ade ke nilai aku pda die... jauh kat sudut atie aku.. aku trlalu sygkn die... tp aku jugk berhrp.. besok aku sudh mampu tuk lupekn die... klu lah aku xcident n tibe2 ilang ingtan.... aku harap aku dpt lupekn die.... huhuhuuuu... ieyra chan mang gile... =p erm ape pown xkisah la... nk xnk ko kene troskn idop gak... n aku tngah pkir apelah aku nak wat esok... n aku jugk tgah pkir cm ne aku nk p ambik lptop aku kt die.... perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..... ahhh mlz pkir... ambik jer la pas2 blah... huhuhu.. tringt plak aku aku p hantr phone kt sapik dlu.... nsib la aii... dah.. xtau nk tulis pe... wachaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... mocha2 ^,-

Monday, August 22, 2011

die... die... n die pda aku

=) setelah pent brkongsi cite sal rya... si rumpot teki tetibe tgan nyer gtal tuk bercite sal encik ketam olen nye... bercite mngenai ketam olen mmg jrng n sush sgt nk kuar dlm belog nie... ape pown die sowg la yg menjdi buah atie pengarang jantong cik rumpot teki... wahhhhhhhhhhhh... nie klu dibce oleh encik ketam olen mmg die akn kembng,,,,=p rumpot teki klu diliht dr luaran mmg sowg yg gedix2 n kelihtan seorng yg ayu n lembut... mula la sesi si rumpot teki nak memuji drinye.. huhuhu tp klu kowg mngenali si rumpot teki dgn lamenye.... maka kowg akn tau yg die memiliki atie n kepla batu yg mmg payah nk dipecahkn..... n si ketam olen nye lah yg boleh melembutkn atie nyer... selen itu.... rumpot teki pown mmg sowg yg suke mncari gdohh... aduhhh betapa pyah nyer la kn pat awek sbegini rupe... ttp sy sgt bertrime ksih pda encik ketam olen krna dpt menerima sy seadanya... sy sendri tidak sngka kmi akn mnjdi psngn romantika setelah kmi lost contact agak lme... mungkin itu juga slh yg dcipta oleh si rumpot teki.... aku mpunyai sifat yg xmahu beralah n sukr utk meminta maf... itu mmg aku... walaupon aku xpenah mnyesal ngn ape yg aku wat ttp entah la... mengenali ketam olen wat kn aku epie... sedih n aku dpt rasa mcm2 prasaan... mmg aku lah yg salu mbuat mslh.... tp aku tau aku sgt2 mnyangi nmncintai dri si ketam olen... kwn... bf... sume adalh die... krana die sentiasa di sisi aku tiap msa aku memerlukn nya... kerana die adelah ketam olen aku... =D nt aku smbg ar cer... si rumpot ade keje sat.. daaaaaaaaa.. salam

sambungan cite si rumpot teki... huhuhuuu... sy mngenali en ketam olen waktu skola agie... tp walaupun en ketam olen 1 kelas nan rumpot teki... rumpot teki pown xde mse tok berkenaln... apatah lg nk berborak... ermmm ape ley wat la... bf cik rumpot teki dak skolah za aba... cinta pda yg satu konon.. pe barang kn kple 1 skolah.... huh... ade aku kisah sme itu en ketam olen yg skema n dok berkwn nan imran jer... huhuhuuuu.... ermmmmm... setelah abiz spm cik rumpot teki pown smbung die punyer stadi ke sabah n bile da smpai sabah brulah cik rumpot teki mula knl nan ketam olen... kmi mula mcet n contct guna friendstr.... huhu =p so kmi pown bertukr la no fon... 2 la sush nye kwn... da lme2 jan nk tipu arrr xde feeling an??? walaupown aku rumpot ttp aku still ade pasaan n bile da lme2 aku pown trjtuh chenta with ketam olen....

raya oh raya... =D

semekom... pe kabo??? ha kali ini ieyra chan nak berkongsi cite sal arie rya... hahaha al maklom arr da dekt2 nak rya nie kn... byk tol al kisah yg nak di coret kn???? ha tetpi b4 tu... anda sume posa kah??? oke... dihrpkn semua bloger2 n trutama mreka yg berugama islam penoh n ckup2 kn la posa anda.... ye lah... mne lah tau kn kowt2 nie posa yg trkhir wat kite sume... umo nie sush nk jngka... weeeeeeeeeeee.... haaaaa aku jugk nk mengingatkn... dah nk abiz rya nie... dah bayar zakat lom??? nt lupe lak kn... so mari lah kite bersme2 mbyr zakat sbb aku pown blom smpat tok mbyrnye.... huhu.... bercite bab arie rya nie mmg syok owhhhhh.... bkn owg islam jer yg bersme2 smbot buln yg mulia nie tp kaum2 len pown turut sme la meraikn hari kbesaran islam nie.... haaaaaa xcye??? lau kowg p bazar 2... bukn takat kite jer yg mbeli... cina n india pown turut sme2 membeli ye x.... heeeeeeeeeeee.... bulan2 posa nie owg yg xposa plak... penat nye mngalahkn owg2 posa... ha 2 la.. spe suh xposa... dpt gak tempias owg yg puasa... ambik mu.... mu ingt lau mu xposa ley kenyg... hehehe...

oke... tp yg penting... lau dah nme nye xlme g rya... mmg ramai owhh owg p membeli belah... mmg duit akn abiz di buln rya la kn... skunk nie klu kowg tgok at ktm mmg padat... mcm sardin owh... al maklom arrrr owg kerajaan pat bonusssssssss... gaji masyuk tol.... berhimpit2 la owg pi mbeli belah.... tp bende nie bkn jer kene at owg... kene jugk at batang idong aku.... huhu tp bukn aku la yg pat gaji.... ape lg kn... pa n ma la... aku tau dpt wit n shopping jer... al maklom arr gaji lom pat g.... private lmbat skit..... agak2 owg kerajaan da abiz wit gaji bru aku dpt... selamat la aku xpyh nk bg wit rya kt sesape... huhu juz tggu owg bg wit rya at aku jer... huhuhuhu... pasl bju rya nie aku xhrn sgt la... yela awk pown da besau.... jarang plak aku berjln lau time rya.... paling koman pown juz lyan owg dtg umah jer... so xpayh la nk pkai bju rya yg cntek2 n mahal2 sgt... cuti aku pown lom tntu appove g.... hahaha... =D ape pown tiap kali rya... mmg meriah arr bg aku.... dpt2 g lau berkumpul nan sedara yg bukn men ensem n comei2 g.... setaun sekali jumpe kn... xsngke plak ade sdra yg ganteng2 gituuuu.... huhuhu.... buat sume aku ucapkn slmat mnyambut lebaran n slmt mnyambut arie kmerdekaan... rya n merdeka paling mantap.... smoga kite sume bahagia di bumi msia yg aman damai nie... cau cin cau... ieyra chan

Thursday, August 18, 2011

Kilang owh kilang

olla sume.. pe kabar... salam ramadhan buat sume ye.... tetibe tgn aku nie gtai plak nk tulis sal sejarah aku at kilang 2... huhuhu al mklom ar aku nie pekerje kilang... huhuhu... bru aku thu btapa pelajarn 2 penting... dlu aku salu ingt keje kilang 2 senang... idop tnpa ilmu mmg senang dipijak2 oleh owg... bile aku msuk dlm kilang... mcm2 perasaan ade lam atie nie.. sayu.. sedih...mrh... dgn mcm2 sifat mnusia... bru sy thu npe mak sy xpnh bg sy jejak kn kaki ke kilang klu stakt nk jdi operator... huh... simpati tgok ibu2 yg dah berumur n still lg bekerja sbb nk bg ank2 mkn... tmbahn lg pekerja2 asing yg dtg ke msia... owg msia septutnye bertuah duduk di bumi msia yg senang n aman... owg2 asing punyer sush smpai snggup tggalkn family n dtg snie tuk bekerja... bukn senang mnjdi operator... aku ase operator2 at kilng 2 mmg da tepu da otak msing2 dok dengar caci maki n kene mrh arie2 ngn leader diowg... huh lau aku lah... mmg xsmpai shari la... tmbahn aku nie owg yg xley kene mrh... =p arie nie aku ade wat orentasi kt pkerje2 vietnam... ermmm mcm2 jugklah yg diowg luahkn pda kmi... dr segi peraturan... kesihtn n mcm2 mslh lg la... pening gak otak pihak2 managemnt nk melayn... huh... bg aku tiap2 owg ade tggungjwb mreka yg trsendri... xkire la operator ke... leader ke... mngemnt ke... sume kene ade responsibility.... perghhhh... aku nie plak... budak2 mentah yg bru jejak alm pekerjaan... byk g yg ptut aku blajr drp senior2.... setiap kerje mstie ade persoklan... n aku kene bertahan untuk berjya... sbb aku bkn di alm student lg... huh... pda spe2 yg msih stadi... nie la mse paling bez... n jan sia2kn k =)

sekian... salam... ieyrachan

Sunday, August 14, 2011

ramadhan yg sayu

tiap kali munculnye ramadhan... ade sesuatu yg buat aku pedih... sedih... pilu... aku dah xdengar lagi suara die mcm mne aku kt sabah dlu... 2 la kali trakhir ucapan die buatku n bile aku balik ke kg sbb cutie sem... die da xde... mcm mne ptut aku tahan sebak di dada... hanya allah yg tahu sakit n sedihnye atie ku ini... sekarng die dah xde... ptutkah aku sedekahkn alfatifah n meratap pemergian nya??? atau aku hanya perlu buat sperti biase n lalui hidup ini dgn penoh harapan???? tringat semasa aku di sabah... sayu bersndrian mnyambut lebaran tanpa keluarga n die mnghbizkn satu arie mse bersama ku smta2 untuk mbuat aku gmbira... nak mnagis pown kene pkir dlu... =) knpa die trlalu bik n tggalkn kenangn yg sukar aku lupakn??? knapa aku msih mengingat walaupon telah ade owg dsmping aku... huh... dlu die salu bertanya pda aku... bolehkh aku trime die klu die nk jdi posmen... huhu bnde 2 ley wat aku ktawa n nangis smpai skunk... tp ianya tergantung... xsiapa bgtahu aku kmane perginye die... mane die hilang... bnde 2 paling wat aku trkilan... 3 tahun aku kt sabah... harapan aku... aku n die akn berjya... sme2 berjya... kmi akn raikn kejyaan kmi bersame2....... dan sekrng??? sumenye hilang... hilang sekelip mta... tnpa aku pinta... aku salu sebot aku akn mati... tp knpa aku msih hidop???? knape bile die ckp die rase nk mati.. kmudian die mati btol2.... =( mcm mne ptut aku lupekn ko??? tolong aku.... tolong aku lupekn ko....

kau takan percaya.. kau salu di hati...
haruskah ku mengis tuk mnyatakn yg sesungguhnya

hati yg tersiat msih boleh dijahit untuk ubati sgala ksakitan...
hati yg punah.. bagaimana harus aku ubatkan???
ambilah nyawa ku kalau itu bisa buat aku baik...
ambilah nyawa ku kalau itu yg trtulis...
krana aku tidak tahan hidup dlm keperitan...
krana aku sndri msih mncari kbahagian yg sukar untuk aku kecapi...
sayang seribu kali syg... hati yg luka berulat...
diratah selahap2nye tanpa aku sndri sedar yang aku telah mati...
aku tidak mampu hidup tnpa kbhagiaan...
ubatilah aku.. tawarkan lah aku.. jampikan lah aku...
kerana aku telah mati...

Thursday, July 21, 2011

atie yg berduka lara =( sob sob

salam u ols... huhuhu... kowg siht x??? hrp siht sume nye k??? arie nie aku nk berceloteh skit sal pengalaman aku bkerja... hoho... tp sebelom 2.. aku nk mnsihtkn kpda kowg yg msih stadi g supya mghayati btol2 zmn perskolan n cmpus life kowg.... ini krana aku yg bru jer rase alm keje ne sudah trpkir tok smbung stadi balik... perghhhh... if ade degree skali lah kn... keje 2 bukn mudah n sgt2 sush... if xkuat iman... xkuat fzikal n mental mmg ley msok spital mental at tanjong rambutan 2 ha... heeeeeeeee palis2 la kn... =p tp kn alam keje mmg mncabar... kdg2 keje 2 xde la byk sgt.. tp prangai owg yg kite nak mghadap 2... perghhhhhh... lg pyah drp keje... yela... kdg2 bs xbyk kerenah tp ank2 buah nye plak gile kuase n berlagak nk jdi bos.... dan sume 2 kene at batang idong aku... huhu.... tp 2 sume pengalamn la kn... dan arie nie aku bakal temui keje yang aku impikan.. hahaha... 2 pown lau tercapai la kn...

bukn mudah tau nk dptkn duwet... klu salu kite sgt2 mudah mintx kt mak bpak kite... so bile kowg da keje kowg akn rase sush n perit nye nak cri duwet... sbb 2 kdg2 ramai owg yg bru keje da benti... tp sebnrnye lau nk diikotkn xde keje yg mudah... sume ade stress nye yg kite kene hdpi... lau sume nk yg sedap n bez2 jer alamtnye dok umah jer la kn???? heeeeeeeee... ermmm ape pown jgn megah dgn dip, deg, mster mahupun phd yg kowg ade... sbb keje xsmudah yg disngke... mkin tggi pljran kowg, mkin tggi responsible nye... pening giler.... stresssssssssssssssssss.... k la 2 jer luahan ase aku takat pagi ne... salam =)

Saturday, June 25, 2011

Nasib Nasuha

aku agk pening gak ngn suha skunk... kesian pown ade gak... die ank sulung n byk btol tanggungjwb die... sgt2 kesian... die ckp... sy nk blajar cm kakak n nk cari keje yg bgus n tanak bg mak keje lagi... aku harap sgt tahun nie spm dak 2 ok... tah mcm mne die stadi... jge adik2 lagi... lau aku jdi sprti die mgkin aku xberdaya nk lalui semua 2... orang yang sush akan berasa tidak sesusah suha bile melihat keadaan die n adik2 nya... aku salu trfkir bgaimana nk kurangkn kesusahan nya n berkongsi sedikit kegembiraan dengan die.. bile suha gembira aku rasa sgt senang hati... aku sendri xmpu tuk tolong lebih2 tp aku try wat yg terbik... lg pon hanya bpe buln jer lg die nk spm pas nie... if result die gempak aku pasti die akn senang... seorng plajar pintar sprti suha mmg layak untuk mbri sedikit kesenangan pda kluarganya.

aku sgt2 brsyukur hidup dalam kesedrhanaan n tidak sesush owg len... sayu gak melihat keadaan suha... die sakit tp dlm mse yg same die try tuk stadi n bekerja sbb mengalas tanggungjwb pda adik2.... die dpt msuk asrama penuh tp die xprgi.. sbb ape??? mslh kewngan... btol kta orng.. duit adalah segala2 nya sekarang... tnpa duit mmg sush nk idop kt dunia nie... sedangkan kbahagiaan pown boleh dbeli ngn duit sekrng nie... apakah duit ini berhantu???? jika kmu mati... kmu mmg xkn tertanam kalau xde duit... nk upah orang gali kubur... nk beli kain kapan... sush nya idop tnpa duit... boleh dikatakan sekarng nie mmg zaman duit...

tp aku prcaya.. duit bknlah sgalanya... mgkin duit boleh mbeli orng... mmg xdinafikan... tp duit xboleh tipu atie n perasaan orng... duit boleh beli tubuh orng... tp duit xboleh beli hati seseorng... hati ttp akn berkta benr n xboleh mnipu... mcm suha... aku bngga dgn die.. if die miskin tp die pndai sgt jge die... die mmg seorng yng bgus dan yg paling aku bngga die xmngharapkn bantuan sesiapa... selgi boleh die akn brusaha dptkn duit dengan kerje die cafe......... kdng2 die jual kuih... dan tolong jiran2 jika binta die bkerja... sume orang kt pulau 2 nk tgok sgt suha brjaya... tanak die sush lagi... buat suha yang akak sygi... kmu stadi lah rajen2 n ubah lah kluarga kmu... krana hnya dengan ilmu kmu akn brjya... bile da brjaya kmu senang dpt keje... dan bile da dpt keje kmu akn dpt duit untuk ubah sgala ksushn kmu... tp bile kmu da senang jan mudah lupe akn ksushn kmu krna kmu akn mliht mcm2 lgi bnde di luar yg lebih sush dr kmu sebenrnya...

=)

Monday, May 30, 2011

CeRmin Idopku Dri Kmu...

salam... =) ermmm aku sgt2 senang atie n btol2 epie skunk... nk tau npe??? coz bile aku da jumpe ngn bie aku secara automatik nye aku akn senang atie... bkn hnye aku... tp sume pompuan2 pown akn ase cm2 kn... huhuhu tp len skit aku... walau cm ner mrh pown n gdoh pown lau aku jmpe xde la smpai nk tunjuk muke msm kn.... n secara gedixnye ley la aku trsenyum... =p almklom arrr jarang jumpe coz msing2 ade hal nye... if tiap2 arie jumpe pown jemu gak an.... tp an lau aku mcet or kol mstie ade jer bnde yg kmi xsngke2 akn kmi cerite balik... mcm xcye plak kmi ley cple cm skunk... x sngke.. xsngke.... idop sgt pelik n ajaib,.... dlu2 tme kmi kwn... sgale mcm la aku p ngadu kt die... =p aku sgt2 slesa dgn die... dr dlu smpai skunk... ermmm smpai aku pown da xtau nk ngadu ape kt die skunk nie sbb aku da ade die... =) agknye mcm 2 ye???? bile kengkwn byk hal yg kite ley kngsi.... crite.... tp skunk bkn la aku xley nak ngadu ape2... dah die pown dgn aku... smpai xde bnde nk di adukn.. hahahaha.... dlu... kini die ttp sme... xde ubahnye... syg die sgt2... tp die 2 jer sush sgt nk cye at aku... huhu... sbb dlu aku mmg bik sgt kn... heeeeeeeee.... =D entah la... aku ase takot plak nk ckp syg ke ape at die... nt die pkir len plak... nt die ckp skunk nie ley ar awk ckp tp nnt..... sushkn kite nk phm.... then aku pown ckp at die... slagi ade cincin die at tgn aku... slagi 2 aku hnye ade die... huhhhhhhhhhhhhhhh.... jaat sgt ke aku nie???? even dlu aku jaa gak la kn... suke men2kn owg tp slagi aku msih dgn diowg aku xpnh lak pasng2.... if da single 2 mmg la kn... xde mse de aku nk tangisi blik ex2 aku... owh tdk.... x kish la owg ckp aku cpt tukr psngn ke ape... bkn aku psng2 pown time kple... owg salu nk bsing sal aku... ade aku ambik kisah hal diowg lau die trgedik2 ngn jantan or btine len???? xde kn???? owg salu nilai seseorng tnpa tau sbb munasbb nye... nmpak sgt cetek ilmu... kdg2 kite xley nk lemparkn tuduhn tnpa kite tau sbb owg waT cm2.... huhhh.... my wibbie... sy chenta kmu... bkn sbb spe kmu tp sbb spe sy bile dgn kmu... sbb sy slesa dgn kmu... sbb kmu trlalu byk kenangn ngn sy.... n sbb kmu syg sy =D

Porak Peranda

salam... aiyaaaa atie aku xtenang tol la dgn bnde2 lam belog aku nie... actually bnde2 yg lme sume aku tulis nie sume cite lame aku n mgkin jugk sejarah idop n experiance yg penah aku tmpuhi... xsmstienye ape yg aku tulis 2 sume nye akn aku ingt n brmakne wat aku skunk... bg aku... ape yg aku tulis hnye luahn semta2 n bnde 2 sume diary aku yg penah aku lalui.... kdg2 ade bgus nye kite tulis dr mengungkpkn kta2 ye x??? aku xmhu la ape yg aku luahkn nie akn jdi 1 issue yg aku sndri xpat nk terangkn... aiyaaa.... penin la pale otak aku skunk nie... mcm mne aku nk yakinkn orng ye???? tension... xde mood nk tulis sal nie g..cau..

Thursday, May 26, 2011

penganggur tersohor itulah aku...

salam u ols... aiyaaa... sgt2 bosan daku dirumah skunk nie... duk menunggu result exm kuar.. slagi xkuar xde mood aku nk cari keje.... oke sgt2 bosan dok memerap at umah... nk try besarkn bdn yg mmg xkn besar2 coz aku nie mmg baka yg cute n cumil2... lalalala... waaa bru daku tau pasaan owg yg duk tanam anggur... perrggghhh aku ase ley mati dok umah arie2 lau xwat pape.. yela... nak msak... klu tgok rupe aku nie mmg sgt2 pndai msak la kn.. kui3... ermmm tp tiap2 arie pown duk merayap p pilah n semban... smpaikn pilah n semban da bosan kowt duk tgok muke aku.. huhuhu... pasal keje lak.. insya allah.. lau ade rzeki xkemne... ermmm yng pling xley blah kowg tau ape... sejak2 dok umah nie segale lagu industan n korea mmg aku da hafal la... xpyh aku nk fenin2 pale dok blajr third lnguage sgale... tgok muvie je da ley hafal... then... wayang jan ckp la... MBO at semban n jusco da bosan kta bile aku nk blah... hahaha... tp lau jdi penganggur nie bru tau la sush nye lau xde wit kn.. yela xkn asik nk mintk2 jer... aiii bile la aku nk bg kesenangn kt mak bpak lak an... tggu ye result kuar lam bpe arie.. nt ank mu p cri keje k =D paling syok cutie nie kn sbb aku dpt brkumpul 1 family.. sgale sdara mara la dtg... xsedar rupe2nye aku ade kazen yg cun2 n ganteng2 blake... semangt la aku pat jumpe diowg... n cutie nie sonok la kn... sbb pat berfoya2 n manje2 an nan my laki2... alamk romantika btol dpt kuar dating ngn my chenta... hahaha... sonok sonok n sonok xtrkta... perghhh cutie yg brbaloi2... =D weeeeeeee... k ar cau lu.. aku ade hal nk diwat.. nt ade mse aku update arrr belog aku yg xsebape nie... salammmm wat sume... mrs. suffian =p

Monday, May 9, 2011

peliz p juh dari idop akuh!!!!

buat kau yg aku ta suke peliz arr jan nk wat porak peranda lak lam idop aku... dgn tetibe memunculkn dri engkau smula... p juh2.. sbb aku xnk n mmg xhingin mahu mnengok dri engkau walaupown imdah... ape mmg mcm nie kah idop??? sendiri yg wat hal... sendri yg jilat ludah balik... aiyaaaaa... tolong yeah.. dlu suh akuh memtangkn dri aku... so aku da trlalu mtang tuk nk trime engkau balikkk... fahami situasi yg kite xkn berbik.. tolong jan mnyakitkn atie akuh yg smemgnye sakit dgn panagi kmo dlu yeah wahai owg yang aku ta suke... silekn blah dr tunjuk dri engkau mahupown bebayangkn engkau... ade akuh kisah if ko da brjya sgala??? oklah.. alhmdulilah lah lau cm2... tp bkn tuk berbik dgn aku derrr.... xmngkinnnnnn!!!! xaknnnnn... pelizzzzzzzzzzzz... (TENSION GILERRRR)

Trauma ngn KoLo Pilah

salam.. ai u ols... ermm... ptg2 yg pnas cm nie trlints lak at atie nie an nk tulis sal satu phenomena alam yg bru jew bpe arie trjdi at tmpat aku diberanak kn iaitu kolo pilah, nogorie smbilan... haaaaa skunk nie bile bukak jer cer pasai nogori tros owg jdi truma.. nk tau kah sbb ape??? ermmm kwasan mandi manda tmpat owg dok rekreasi time ujung mggu dah jdi tmpat yg mnghantui sume owg kolo pilah... yelah.. sbb nye tetibe jer kwasan 2 telah mngorbankn 3 owg kanak2 yg mandi manda kt sna... ermmm aku sndri xbpe nk pasti la.. tp yg aku tahu dgn tetibe jer air dr atas gunung angsi 2 melimpah dgn byk nye tnpa dsedari oleh pengunjung2 at sne.. yela... lau mndi air trjun nie satu jer bhaye nye... kite xtau sme ade keadaan kt atas gunung 2 hujan ke x... bile hujan.. mmg mslh lah sbb air deras n mcm2 ley jdi.. nie lah satu bnde yg paling aku takot lau p mndi air tejun.. psngn yg mpunyai 4 owg ank 2 kehilngn 3 dr ank mereka... sgt2 ksihn.. keadaan 2 trjdi tnpa diduga n msuk paper lg... ayah diowg da try tuk slmtkn ank nye ttp dsbbkn keadaan air yg deras n mcm halilintr mnyebabkn ayh mreke sndri pown hnyut dibwa arus deras tnpa sempat selamtkn ank2 nye... sedih kn??? kowg tgok... lau da nme nye ayh... xkn ade ayah nk tgok ank nye sakit... nie apatah lg hnyut dibwa air.. ayah atau ibu snggup gadai nyawa kt ank2 sbb nk ank2 diowg slmt... aku simpati sgt ngn kluarga mreka n harap diowg tabah dgn ape yg trjdi.. mgkin ade hikmah dsbalik ape yg brlaku sumenye...

dan tuk sume bloger... kowg sume lau p mndi air tejun atie2 k... jge dri.. sbb kite sush nk jngka keadaan alm nie... sme2 lah pelihara alm sekitar.. sekian...

salam dr ira chan..

Catan trakhirku di UITM...

aslmualaikum... ermmm pejam celik.. pejam celik upenye da 2 tahun aku kt uitm shah alm nie n arie nie last day aku at snie... diploma dlu kt sabah... degree plak at shah alam.. mne jer aku p mmg sush aku nk tggalkn.. apatah lg bile aku da serasi btol ngn sesuatu tmpt 2... insya allah lau ade rezeki maka nye aku dtg balik la bln 9 nie tuk smbung master atau lps nie aku akn keje.. sume nye brgantung atas urusan allah.. aaku?? still belom ae pape perncngn.. nk isi borang keje pown mlz... yelah.. aku nk tggu result aku cm ner lu kn... pas 2 bru ley pkir ape2 pown... rehat lu 3 mggu mcm 2.. nak smbung stadi asenye otak aku da beku... lau xsmbung lak sir rozalli dok pujuk2 suh smbung lak.. aiii parah la cm nie... ape ptut aku wattttttttttt... wat derk jer la aii...

siyes... aku msih xpat nk trime aku da xkn jumpe mbr2 aku si gagak hitam n si kunai ku syg... tipu la lau xjmpe lngsung tp lau da bkerjya nie mmg sush la... sume msg2 da bz ngn life msing... aku akn indukn sume 2... skunk nie aku lam bilik.. arie nie last tuk aku tgok keadaan bilik aku n dunia cmpus yg salu aku dambarkn time skola dlu.. if owg len pkir.. zmn skola adelah yg pling indah n sukar tuk dilupakn tp ianya tidak bg aku.. sbb zmn yg indah aku adalah campus life.. syok sgt... dr 1st aku jejak kaki at uitm.. aku sngt2 truja coz mmg impian aku time skola dlu nk msuk u.. al mklom la time aku dulu lau msuk u 2 kire da pndai sgt la 2.. mmg jdi kebnggaan sgt da... xkire la spe pown.. famili aku ke.. ckgu aku ke... sume epie bile dgr aku pat msuk uitm... tp sume diam tros bile aku dpt stadi at sabah... then aku p sensowg g... mmg xsngka la.. sume 2 hnya tggal kenangn jer skunk nie...

buat lect aku.. mmg aku sowg sgt2 mlz p klz.. =p ttp aku sgt brtrime ksih dgn sume lect aku kt sabah ke n shah alm.. sume nye bik2 btol.. sir rozalli... sir tok wan.. mdm zurina n sume la.. doakn la aku brjaya ye... ermm pas nie da xpat tgok library g da... tgok fak kejuruteraan... sains pntadbiran... tangga biru yg tinggi yg trpkse aku redah tiap kali aku ke klz... mmg tgga mnuju kejyaan larh.. hahaha.. ape pown jdi pd aku pas nie.. aku adelah beks student UITM... UITM di atie ku slmenye... =) ye... UITM yg byk bntu owg melayu trutama BUMIPUTRA sprti driku ini... trime ksih... jasa mu dkenang... sgale ilmu aku mmg smpai ke syurga la aku bwak n semat lam atie... owh ye... b4 aku nk blah dr snie.. aku sempat g tuk kuar same mber2 kunai ku.. itulah mkn mlm last wat aku n kunai ku syg... suke duke sume tggal kenangn.. pasnie xkn ade gadoh2 dah ye.. heeeeeee... ape pown kite da kwn sejak dip lg... ingt aku salu ye... rumpot sgt rindukn kowg...
kiteowg sempat g mkn steamboat at FLAMING STEAMBOAT BUFFET at SUNWAY PIRAMID 2... aiyaaaaaa byk sedih owh atie ini ttp ditahan2 jer la...



wit yan n fan (^_-)




mkn tuk julung kali akhir.. waa ='(




selamat tinggaiiiiiiiiiii.....




lam bas pown sempat bergamba =p





sedappppppp... smpai ke otakk =D




kUnaI Di Atie =)





ciptaan azieeeeee.... nyumi3..





sedap waktu pnas2 cm nie =(





wahhh.. lapaaaaaaaa nye...




mkn byk2 skitttt.. jan dok brgamba ja =p




inilah kenangn indah ku with kunai ku syg... if ape pown lepas nie kite ttp kunai k cyunkness.. =) opzzzz... selen dr geng2 kunai aku gak mmg giler ambik gamba ngn dak2 kelas n FSPPP students... hey kowg sume... thankz la melyn kerenah aku yg suke nangkap gamba nie ye... bukn ape... nt ley tunjuk kt cucu cicit aku... suh depa tgok skit zmn2 nenek depa msuk UITM... bngga kowt pat jdi model at cucu cicit.. cewahhhh... lom tua g da psng angan2 smpai ke cucu ye x??? hahaha xslhkn??? angan2 2 impian... makanye angan2 2 bik lak.. bkn omong2 kosong... =p



wit dak2 klz seminar =) hooyeeeeee




aida gagak... peaceeee





geng2 dak ganuuu... idop ganuuuu...





geng gegajah.. ahakz... tok wan asal x senyum 2???
sedih nk pisah nan kmi kah??? weee





heeeeee... inilah GAGAK HITAM ku tayunk..
 adik gagak akn salu indu kmu..




sempat jugak 2 haaaa






wit haji acap... thakz haji acap bg kmi adiah... syg ko sesangt =D



2 la last catan yg pat aku contengkn at blog nie b4 aku kluar dr UITM... salah silap aku hope kowg sume maapkn.. bgitu jugk kowg.. xkn ade yg trkesan di dlm atie... kerna yg bik itu dr allah.. maka yg jaat itu niat sndri sbenarnye...ape pown gud luck ye sume... jge dri.. pape contct at fb je.. sekian..

ADIK GAGAK@IEYRA KUNAI.... =)

Sunday, May 1, 2011

hAnyE d!E

salam n slmt mlm sume... arie nie sgt2 sedih wat aku... yela owg yg ade atie n pasaan mang la sedih an... sekeras n sejaat mne aku nie ttp ade atie n pasaan... tp aku ase bez sgt mlm nie n lega sgt2... dulu aku salu nangis n ngadu psl owg len kt die tp arie nie aku nangis sbb die trlalu bik wat aku... waaa sedey owh ='( biase la atie pompuan mang cept trase an... lgpown slame aku knl ngn die... die je mngalah ngn aku... bpe thun da pown... huh... sedey la... trase kowt mlm nie... dlu time aku kwn ngn die... sume mslh aku cite kt die... ade prob jer call die n nanges2 sume... ape??? die nie kaunselor ke??? tmpat aku luahkn mslh sgala??? aku akn mula ktwa n ok bile da cite sume mslh aku kt die... aiyaaaaaaa... tp 1 la tabiat buruk aku... aku mang suke gdoh2 nieyh... xdinafikn la kn... hahaha =D

aku xpenah trpkir... dlu time kmi kwn... npe die snggup dtg umah sume ambik aku then p jusco sme2... mlm nie bru aku tau... bnde simple pown sush na phm... laaaaaaaaa... nmpk tol aku nie dak2 xmtg.. sbb 2 pown aku xley nk pkir... tp aku tau la die ikhls plak kn... ermmm... aku ase serba slh plak suh die dtg snie arie 2... aku xtrpkir lngsung die akn dtg tp die dtg gak... sumpah.. aku tanak suh die dtg snie g... aku tanak sushkn die tuk dtg snie jumpe aku.. owhhhhhhhhh... ksian giler... if die ade kenderaan tuk dtg skalipown.. ermmm tah lah... sbb aku tau sushnye lau kite nak p jumpe owg... huh... dulu time aku pulngkn fon kt sapik... aku snggup trun dr shah alm p pilah... pas2 balik s.alm blik... mmg satu keje gile trpkse aku wat.... tobat aku tank owg ase cm ner aku ase... tah la sush nak ckp... aku tanak ilang die.. lam mse yg same aku jugk tanak sushkn die dgn prangai aku... sbb aku tau aku mcm mne... aku selesa dgn die... aku epie ngn die... trime ksih sbb allah jumpe kn aku ngn die... bg kmi peluang tuk kmi brkwn... n bg kmi sprti skrng =)

aku sgt2 sentitif.. aku akn ingt setiap ape kgembiraan n kedukaan yg owg bg pd aku... aku sgt2 mnghargai seseorng jika die ikhls n tulus dgn setiap perbuatan nye... n aku akn ragu2 n simpan dendam yg bgitu dlm pda owg yg sedikit mnjentik atie aku... jika kau bce ape yg aku tulis skrng nie... aku nk ko tau yg aku trlalu mnghargai ko.. dr 1st kite knal smpai skunk... yup kite sme2 ego.. ko... aku... msing2 ego kuat sgt... tp ko yg sentiase mngalah dlm byk bnde... hehehe thankz.. aku sedar sume 2... tp sikap ego aku yg buatkn aku mlz nk ambik kisah shingga lah mlm nie... aku mula sedar btapa byk aku sakiti ko... mafkn aku ya wahai pacarku... =)

Friday, April 15, 2011

apakah Erti persahabatan????

tersentap atie bersme rakan2.. huhu tu normal lah kn... tp yg aku pelik sgt lam idop nie lah kn bile ade kengkwn yg mnjdi kwn atas name PERSAHABATAN jer.... adoiii slame nie aku xpnh brkire pown tuk brkongsi ape2 pown... sebilik... sekatil... tp aku still xingati.. =) wallah... sentapan rohani thap maksimum.. tp arie nie juz suh tggu kejp jer... aku tau... viva yg vavi 2 hbz lmbt... tp aku da pesan pown n ade yg kta... yelah kmi tggu... ko xyah risau.. p lah present dlu... tau2 ilang dah... hbz present dgn atie yg gumbira tros ase nk meleleh kowt air mate... berkenaln ngn geng gagak hitam wat aku tau erti sebuah prsahabtn... mereka sume trlalu akrab n sikap keutuhan persahabtn 2 tserlah... slme nie aku xkish pown xsme klz ke.. xsme group ke... cume arie nie jer mintk tolong tggu sekejap... yup lau aku mmg xkn dtggu la kn... aku tau 2... ape2 pown juz br5... so pas nie xder arrrr erti kwn2 lg ye... thankz sesagt la... lalalala~ buat kakak gagak ku sekalian... trime ksih ye sbb dr awl aku msuk snie trime aku tuk sesame wat asement ngn kowg... n lau xckup ahli pown snggup pisah2 ngn kengkwn tuk wat assement sesame... salu jage adik gagak nie.... heeeee... dr 1st aku knl kowg mmg kowg xpenah brkire la... trime ksih sgt2... wat asement sesame... enjoy sesame... p Genting... sume nye akn aku ingt smpai bebile =) sgt2 brterime ksih... pas2 kat yana yg same group research ngn aku trime ksih... wat wiwie... ain... ema... farah... shahir... tim... ija...intan... aida n sume lah aiii... thankz...

kadng2 brkwn nie kite xley nk trlalu emo... yelah trlalu bremosi mmg ptut dijuhkn la kn... tp asenye kali nie mmg tremosi kowt... bkn utk mngungkit tp sakit atie 2 hnya allah yg tahu... derrrr.... wat kmu owg sume... brsme la dgn kwn sush n senang... if ase xley nk lakukn sesuatu prkara tuk kwn kmu... brterus terang dr awl... ktakn kowg xboley... itu lebih bgoz drp tetibe bg sentapan kt owg... hehehe da la... mlz mengingt bnde yg bkn2.. aku ase time final nt aku nk kuar la stay umah gagak itam... rumah mu rumah ku jua... =)

trimas KAWAN...

buat haji asyaf malik aku nk ucap thanxz kt ko sbb bg aku big apple nk gelas dr mekah 2 ye.... huhuhu =p ingt mamat mne jer la yg bik atie bg big apple kt aku... len kali bg arrr lg ye... Mc D ke... pizza ke... huhu pe pown thankz sesangat k...













Malam Pra Graduan

untuk mlm pra graduan arie 2... aku xikowt tema lngsung... juz pkai dress labuh warne itam n okey la kowt dr aku xp langsung... n mlm yg indah wat kmi sume... yela pas nie da xjmpe da sume dak2 nie n msing2 akn bwa haluan msing2... sedey gak la... rupenye mase yg kmi spend same2 slme nie xlme g akn p n adakh kmi akn jumpe... dpt2 aku nie trlalu rapt dgn mreka sume.... mbr2 time u nie la paling syok n bez =) nie la gmba kenangan trakhir kmi.. ps 2 kn arie nie mcm rapat sgt kmi... arie nie presentation tuk research... bile dah ramai2 n msing2 sume giler nk ambik gamba dan ase mcm kmi nie adik bradik plak... sy sgt2 rndu akn kmu lorh kwn2 sume... pas nie teda da owg nk pnggil sy rumpot lg.... ='( ieyra chan pown xde.. sayu giler arrr pasaan aku... ape pown kn... klu kite msing2 da teje nt plz ye jan lupe antra 1 ngn len... =)

MPG... mantan2 dip dr SABAH



geng2 kunai ku =)




ngn shuhada suhaimi... zul plak tukang ambik gamba =p




with akak gagak... afta viva td... jumpe ngn en zul =p




nie la sir tok wan kesygan ramai.. cian sir tok wan =p

Tuesday, April 12, 2011

9 nafsu perempuan=9 akal lelaki

asslmualikum... erm bile brckp sal nafsu n akal nie... actually ade sbb munasbb nye allah jdikn... mcm perempuan die hnye ade 1 akal n 9 nafsu... dsbbkn prempuan hnye ade 1 akl makanye perempuan agk lemah dr lelaki... dr segi mental lah... mcm yg kite sndri dpt liht... sbnrnye prempuan xmpunyai kekuatn utk mngingt trlalu tggi cume dsbbkn smngt n kerajinan yg bgitu kuat mbuatkn golongn wanita skunk stnding dgn lelaki... ermmm dr segi nafsu plk... pompuan nie ade byk nafsu tuk dpenuhi... mbeli belah... tgok wyng... 2 sume slh satu nafsu n keinginan wanita... so dsbbkn wanita nie mpunyai 9 nafsu n bley dktakn agk byk jugklah kn... so pompuan cept jemu n sering kali n kn sumtink yg bru n sronok tuk dcube...

manakala golongn lelaki... diowg nie ade byk akl tuk brfkir... ader 9 akal dr 1 nafsu... ttp akal yg 9 blom tntu dpt mngawal 1 nafsu... knape??? okey... bg pndangn aku la kn.. mmg lelaki ade 9 akl ttp tdk mudh untk 9 akl nie mngawal nafsu yg 1... apabila nfsu hnya satu, sesuatu keinginan n kehendk blom tntu dpt dipuasi... bkn mudah untuk 9 akl mngawal 1 nafsu... krna nafsu selalu mperngaruhi akl yg 9... sbb 2 lelaki yg mnjdi pemimpin kena mpunyai ketahanan luar n dlm.. krna pemimpin mudah di kaburkn dgn duit, harta, perempuan n pangkt.... mnjdi lelaki n perempuan ade kelemahn n kekuatn yg trsendri yg sukr untuk kite sume ktahui... salah satu kekuatn lelaki... diowg mpunyai mental yg ckup kuat... hnya sekali diowg hafal insya allah mreka akn ingt cume kdg2 sikap mlz n pengaruh kwn mbuatkn mreka sering leka n salu nk epie2... sdngkn mreka xsedar akn future mereka 1 arie nt... ade jenis laki yg brfkirn trlalu luas... untuk mse depn n sbagainye... ttp mejoriti kaum lelaki hnye fokus pda short term planning...xder perncngn untk jngke mse akn dtg...

bgitu juga dgn wanita... wanita nie die lebih fokus pda mse akn dtg ttp xbalance plak untuk jngkemse pendek... perempuan nie pemikirn die trlalu juh n kdg2 bile da juh sgt sukr tuk dgapai... xbalance antra short n long term planning... anehkn??? sume yg dcipta kn allah sgt2 unik n sukr dtfsirkn oleh mnusia... mnusia xkn dpt melawn pkirn tuhan... smlm aku trdengr mbr2 aku brcerita ttng hari kiamt... klu kiamt mcm mne bumi nie.. mcm mne klu matahri jatuh... mcm mne klu bintng jtuh dr pksinye... sumenye sukr dgmbrkn... cube kowg perhtikn... dr juh bintng kelihtn bgitu cntik... tp penh x kowg trpkir klu bintang yg cntek 2 jtuh ke bumi adekah die sekecil n secntik yg kite liht??? sedngkn kt angkasa sne trlalu byk bintg2... klu dpkir2kn blik terase seram sejuk jugk lah...yelah bumi da semkin tua utk tmpung sgala2 nye...

selalu la muhasabah dri k... =) amin

Monday, April 11, 2011

BikiN PanaZ

TOLONG JAN BIKIN PANAS YE!!!! XMEMASAL JER.... CANTEK LUAR CANTEK DALAM... KO MMG XCNTEK LUAR DLM... SENGAL PUNYER OLANG.. SHITTTT..

Sunday, April 10, 2011

Sedarkah Kita???

kita tdak takut dosa... brapa byk amaln kita yg blh mnghapuskn dosa seharian???
apakh kita bgtu yakin mnempuh akhirat???
siapakh kita mnjelang hari kematian??? adakah kita seorng islam???? mampu kah kite brhdpan dgn mlaikat maut??? apakah kita mrasakn dri kita trlalu mulia shingga tdak ada daya untuk mnjuhkn diri dri kemgkaran???

siapa kita??? kita adalah mnusia yg berasal dr sekepal tanah yg hina... betapa hinanya kita... tapi... pelik... kita msih mampu untuk trgelak... ketwa berdekah2 & trsenyum...

sume kata2 nie aku dpt dr persatuan mahasiswa hadhari.... diowg nie mmg aktiv la kt shah alm nie... mcm2 gak yg diowg promote kt kmi2 di uitm nie... arie 2... aku ade p satu prog yg fak anjurkn... so owg 2 tnye aku... klu dberi untuk buat pilihan.... umo brape aku nk mati??? klu lah dbgi pilihan...tp b4 2 owg 2 ade ckp.. klau la die dbgi pilihn... die nk mati umr 75 mcm 2 lah... sbb time 2 kire die da brjya penuhi hidop nie... kowg tau x??? actually seseorg 2 akn success dlm idop die pda umo 70 cm tu la klu xsilap aku... haaaa jgn pkir slme nie kowg da success... sbnrnye byk g kowg xalami... bumi nie trlalu byk tuk diterokai...

aku... klu dberi pilihan sebnrnyer aku takot tuk idop kt bumi.... aku takot dgn sgala balasan tuhan... mungkin salah satu jwapn aku lah kn... AKU TANAK IDOP... hidop xmudah... sgt2 takot sbnrnye... tp aku trlalu brsyukur sbb allah bg aku pengalamn dok kt bumi... kenal ramai owg... tahu mcm2 kerenah n ragam owg... aku sedar sume 2... tp 2 lah mnusia nie sush slalu muhasabah dri... yelah aku pown bkn trlalu bik... mnjdi bik mmg xsush tp mncri sinar dri untuk mperbaiki dri sndri 2 yg sush.... 2 lah aku kowt...

aku salu fikir... smpai bile aku akn brsme family ku??? adekah aku akn knl family ku bile kmi di alm len nt??? kenal ke aku ngn ibu aku... nenek aku... sume lah...sayu... sgt2 sayu... pikirkn pengorbanan mak ayh kat aku.... aku nie da beri kbahagian kt diowg ke??? aku tau byk mne pown aku bg tp ianya ttp xkn ckup... trime ksih ye... besarkn dri ni... bg pelajarn... mkn minum sume... sy amt mnghrgainye... =) aku tringt di waktu kecil... ade jugk aku tggikn sore dgn ibuku... itu xnk ini xnk... klu bleh skunk aku tanak wat cm2 lg... ye... sejak aku smbg stadi... ambik dip kt sabah... aku mule rasekn aku ank yg truk... npelah aku mstie byk kerenah mse kcik2.. adussssssssssssssss... ='(

ibu... ank mu xkn wat bgitu lg... sy akn jdi yg trbik tuk kmu... mbls jsa kmu nt... sy tau byk sgt pengorbanan kmu tuk sy... mcm2... sumenye hanya tuk sy.... nk besarkn sy.... tp yg pasti.. sy trlalu sygkn kmu ibu... kmu besarkn sy dgn tenaga kmu... dgn duit kmu... dgn ksih syg kmu... tatkala owg len sibuk dgn suami2 mreka tp aku tabah mlayn aku... mne bpaku??? owg laki sememangnye bgtu... bile da cerai... n kwen len.. ank2 dilupakn... nafkah apatah lg... tp aku xpnh pown idop merempat tnpa ade ayhku... sbb aku tau ibu aku akn bg mcm2 kt aku supya aku xrase sush... pkcik2 ku sume klu bleh diowg la nk jdi ayh2 aku... bwak p sne snie... bg aku epie sbb tanak aku ingt ayh aku.. myb diowg pkir aku dndam kt ayh aku...

xlah... dlu mse aku kcik2 mgkin la... tp bile da besar.. ade peljran aku da mula tau dendam 2 xbik... bpak aku dah mula dtg cri aku... sbb ape??? sbb aku da besar... da de degree... sbb ank2 die ngn wife bru msih kcil... kmu mmg pndai wahai bpa... tp aku xpnh kish... ape2 la haiiii.... yg pntg aku tgah pkir nk bahagiakn mak aku sowg nie... mak aku adelah yg terbik bg aku... sbb die aku jejak kaki ke mekah... aku pat tgok keindahan kaabah... sbb ibu ku.. aku p byk tmpt kt luar... bombay... n mcm2 tmpt g lah... kowg... kowg plak hrus lah brsyukur tau ade dua2... mak n ayh.. try tuk xsushkn mreka k... mereka da byk sush tuk kite... xslhkn bg sdikit kbhagiaan kt mreka????

ibu... if sy p dlu sblom kmu... sy mintak maf sbb sy sptutnyer mbri kmu sgala2nyer.... kalu blh sy tanak tgok kmu pergi sblom sy... sy xkn mpu tuk biarkn kmu p... klu bley sy nk sy p b4 kmu... sbb sy tau sushnyer kmu mbesarkn ank yg degil ini... andai kmu tahu... dri ini sntiasa menangis mengenang jasa2 mu pda aku... tp aku takkn tunjukkn pda kmu wahai ibu... tiap kali aku nk balik ke shah alm... kdg2 aku trlalu takot... bley kah aku brjumpa kmu slepas aku blik ke umah nt???? ibu... slme sy dgn kmu... kmu xpnh merungut dgn sy.... xpnh jentik sy... xpnh pkul sy... knpe???? sbb kmu xnk sy trase hti... sbb kmu tanak sy rse sy xdsygi... sy tau... cume sy xkn ckp sume 2 pda kmu ibu.... bnde yg paling aku rase perit... bile kmu xpenah meluahkn rse hti kmu ibu.... kmu xpnh mngeluh skit pown pda aku... knpe kmu xckp kmu sush... knpe kmu xpnh ckp kmu skit atie dgn suami kmu???? pdahal hati kmu skit... kmu smpan sume sowg2... aku ank kmu whai ibu.... critakn lah n luahkn lah hti aku moga dpt aku ubati walaupown sdikit... itu yg buat aku trkilan wahai ibu... ='(

JANJIKU..... AKU TAKAN WAT KMU MENANGIS KRANA BNDE2 YG MNYAKITKN... SY AKN CUBE WAT KMU MENANGIS KEGEMBIRAAN BKN KDUKAAN...

Kisah Kematian Hassan

assalamualaikum =) arie nie ade 1 kisah aku nk contengkn dlm belog aku nie... ianya tentang kisah kmatian hassan... agk moral stori gak la.... bile mngimbau balik la kn tentang cite nie mmg kowg akn ase btapa MATI itu amt2 mnakutkn.... kesedaran sgt sukr utk dtrima owg.... tahukah kmu???? bumi kite dah kurng putran nyer skunk nie??? dr 1 brita yg aku telah bce, bumi brgerak kurng dr 24 jam???? so apekah mksud??? pkir2kn lah ye.... sbb time nabi allah turun kt bumi nie pown bumi mmg da sgt2 tua... nie kn plak skunk... jom kite liht kish kmatian hassan....

satu arie hassan n kwn2 nyer ngah sibok men judi... men pompuan brsame kwn2 yg seangkatan dgn nyer... sumenye dilakukn di dlm rumah nyer sndri tnpa mngira tntng owg len dlm rumh nyer sprti ayah n ibunye yg mnunaikn solt... da 2 die nie kurng adap n mmg dkategorikn biadap... die hnye akn mpunyai adap2 yg bik lau ngn binie2 die jer la kn.... owg tua... pnting ape lah sgt kn... xtolong die msuk syurga pown... mgkin 2 lah dlm kepala otak die.... ayh die plak da xmpu da nk nsiht kn ank yg mmg xley nk mnrima "NILAI MURNI" dlm dri.... ermmm bg aku mgkin cite nie nk tunjuk kn bhwa allah akn mnyesatkn owg yg xnk brubah.... if seseorng nk brubah... insyaallah... hidayah 2 mudah lekat lam dri die tp lau seseorng 2 tanak brubah.... maka2 nyer die akn juh trsesat... okey dtruskn.... so... msuk lah waktu mgrib.... hassan n kengkwn still melalak2 brmen judi n minum arak sgala... ayhnye pown tgur arrr... sbb nk solat kn... hassan bkn dengar pown.. die balik yg p tergah ayh die... mklom arrr sore die besau kn... nk tunjuk kn vokal yg mantap memaki hamun mak bpak depan kengkwn... mmg hebat lah..... so ayh die pown mlz nk lyan ank die yg trlalu beradap nie maka tros la nek ke bilik n tunaikn solat mgrib..

hassan plak ngn kengkwn die dok leka dgr MP3... mkin kuat bunyi azan dilaungkn so mkin kuat plak la MP3 die layan... yelah... lagu2 2 la nt yg akn brsme2 hassan time mati... mengalunkn die nt kn... so ape kisah dgr2 azan nie... da 2 hassan dengar lagu smpai trtdur... yela sebab dialunkn dgn lagu yg indahkn.. 2 pasl la smpai trtdur2.... setelah selesai solat mgrib ayah nyer trun n mngejutkn hassan yg sedang mndengar MP3... kejut punyer kejut xbrgerak... rupenye... hassan da xde... die da mninggal... ayhnyer mnangis2 smbil mnejutkn hassan... tp xjugk bangun... : " hasssssaaaaaaaannnn.. jan tnggalkn ayah nak.... jagnnnn...." di satu sudut len kelihatan satu roh brpakaian sperti owg yg dkafankn.... roh itu sprti bru bngun dr tdr n trkejut dgn sore ayah hassan yg mnjerit2 n menangis2 meliht jasad anknye... rupenye roh itu adelah roh hassan... roh itu memanggil2 ayah nye tp xdidengari.... roh itu brlari mnghmpiri ayhnye n brkta: " ayahhhhhhh ini hassan ayah... hassan msih hidop... tp xdpedulikn n xdidngri oleh ayahnye....

dlm keadaan trpkse... ayhnyer mnerima bhwa hassan dah xde...die telah kmbali pda allah yg satu... ayahnye mnyuruh abg hassan memnggil owg kmpung utuk memandikn n kafankn hassan... hassan xmpu wat pape sbb ayhnyer xdgr akn die... kalu die pengang ayhnyer sklipown... ayhanyer xkn terasa... sbb DIE TELAH MATI... roh hassan hnye mpu meliht owg kmpung brduyun2 datng ke rumahnyer.... mnyiapkn keranda n batang pisang untuk mayat si hassan... setelah itu mereka ramai2 angkt hassan n mandikn mayat hassan... "akuuuu msihhh hidop.... aku dsnie.... jgn mndikn myat itu" jerit hassan... ttp owg kmpung still mndikn myat hassan... sedang hassan menangis2 n merayu pda owg kmpung... dtg malaikt sprti mbwa rantai besi yg pns lalu mngikt hassan n mbawa hassan ke alam len... jika di alm nyata hassan dimandikn oleh owg2 kmpung... tp skunk di alam len hassan diikat oleh malaikat n dijirus dgn air NANAh.. air DARAh...dan air yg terlalu busuk baunye... yg paling aneh bau busuknyer xsprti dibumi ini... hassan mnjerit2... aku brtauuuuuuuuuuuubat... aku taubatttttttt... tolonglah aku... walau mcm mne pown hassan mrayu... malaikt still gak siram die dgn air nanah n darah itu... air 2 pulak sgt2 pnas n mngelegak.... sperti ingin meratah setiap inci tubuh hassan... hassan xmpu mlawan sbb malaikat trlalu kuat.... n sukar utuk dtentng... die hnye mpu mnjerit n liht drinyer melecur n trbakar rentung sperti kayu...

dulu waktu die seronok minum arak.. seronok dgn perempuan2... sronok brjudi.. die xpnh pkir die akn dbakr..diratah oleh api neraka...ditarik kulitnyer oleh malaikat.. manusia hnye akn rasa klu die ade pengalamn dibakar btol2 oleh malaikt.. skunk tu la yg si hassan rasa n die telah sedar tentg sume yg allah nyatakn dlm al quran xpnh tpu... setiap kslhn ade blsannyer... org salu brfkir kalu tuhan sygkn mnusia knpa die jdikn syurga n neraka???? knpe mstie ade neraka?? ini krana lau xder neraka mnusia nie pndai wat undang2 sndri... mnjatuhkn hukum yg sewenang2 nyer... klu xde neraka... dlm dri mnusia xkn ade sift yg bik walaupown setitik.. mnusia salu pkir adekah allah syg kn mereka???.... sptutnyer mereka yg kene pkir adekah mereka syg akn ALLAH.... brsyukur dgn ape yg allah pnjamkn... manusia nk brtrima ksih dgn allah pown sush ttp allah ttp syg n cintakn hamba2nyer... kowg trsesat... allah akn tunjuk hidayah tp 2 sume dri kowg nk trime tau x sesuatu kebaikn.. ye kn???

setelah hassan selamt dimndikn di alm nyata... hassan diusung oleh owg2 kmpung dan diiringi dgn azan... bkn dgn muzik2 rock atau sbgainyer yg salu kuat dpsng di corong telinga nyer... mereka sume brgerak ke tanah perkuburan... ayh hassan yg mngiringi ank nyer hnye mpu mnangis.... dah roh hassan brlari2 pda ayh nye smbil brkta: ayahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh... ini hassan ayah... ini hassan.... tolong lah ayah... ini hassa..." ayh hassan xmndgr n trus brlalu prgi.. hassan hnya mpu meliht jer jasadnyer dbawa pergi... sedang roh hassan meliht jasadnye ke tanah perkuburan... die seperti meliht itu bukn myatnyer... ttpi seekor anjing besar yg diusung ke tanah prkuburan... kowg tau... itulah perumpamaan yg allah beri tuk hambanye yg jahil sperti hassan...

setelah smpai di tanah perkuburan... mayat hassan diangkt n dmsukkn ke dlm liang lahad... hassan yg meliht mnjdi takot... "jagnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.... aku msih hidop... jangnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn..... tolong lah... aku msih mahu tggal di bumi ini... tolongggggggg jgn tanam aku.... sedang roh hassan mrayu pda owg kmpung dtg malaikat dgn rantai besi yg besar n pnas... kta malikat: hassan... kemari engkau...... kemarii... hassan ketakutan... sore malaikt sperti guruh n kilat... lg kuat dr guruh n kilat.... tiidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk... tolong jgn apa2kn aku.... tolongggggggggggg lahh... malaikat tidak peduli dan tros merantai kaki hassan... jika di alm nyata myat hassan di tarik ke liang lahad... skunk myat hassan ditarik ke dlm api neraka... yg besar... mnggelegak... dgn bau2 yg busuk... hassan mnjerit2... dri nyer rentung... hangus... bg aku lah yg tgok cite nie... mnusia hnye akn sedar bile die da rentung kowt... mnusia slalu ckp... alah sume owg islam akn msuk syurga jugk.... tgok la persepsi owg cm ne kn skunk???? mmg owg islam akn msuk syurga... tp xkn kowg sume da rentung bru nk msuk syurga... sdgkn owg len mpunyai cri fizikal yg elok dlm syurga... da rentung bru nk smpai.. masya allah.. takott nyer...

sedang hassan mnjerit2 sbb dikar oleh malaikat... tetibe kowg tau pe jdi???/ daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... hassan trbangun dri tdrnye... rupenye hassan brmimpi... ayhnyer trkejut sbb hassan bru trjge setelah sejam dikejut... ayhnye pkir hassan da mati walaupon jntung nyer still brdegup kncang... hassan tros memelok n mncium bpanye... "ayahhhhhhhhhh.. ampunkn hassan... ankmu ini selalu menengkingmu... mngherdikmu... memukulmu... dan brmcm2 lgi wahai ayh... ayh hassan menangis n gembira dgn ank nyer smbil brkata: ayh ampun kn kmu wahai ank ku... darah kmu.. drah aku.... dri kmu... dri aku... sekeras2 hati ini akn lmbut dgn perubahn mu wahai ank ku".... hassan berlalu pergi... mngambil wuduk dgn tangisn keinsafan.... tunaikn solat mgrib n trus dgn solat sunat taubat... : ya allah... sesunnguhnye ape yg ade pda bdn ku ini adelah hak kmu n kmu pnjmkn pda aku... ttp aku slh mnggunakn nyer ya allah... ampunkn aku... aku brmen judi... bermen pompuan.. kaki botol... mnipu kwn2 ku n salu mbuatkn owg brasa xselesa dgn ku... ampunkn aku wahai tuhan...

WAHAI TUHAN KU XLAYK KE SYURGAMU... NMUN XPULA AKU SNGGUP KE NERAKA MU... AMPUNKN DOSAKU TRIMA LAH TAUBATKU... SESUNGGUHNYA ENGKAULAH PENGAMPUN DOSA2 BESAR... DOSA2KU BAGAIKN PEPASIR DI PNTAI... DGN RAHMATMU AMPUNKN DAKU OH TUHAN KU...

kisah nie tuk kite bersama.. bkn shaje tuk kowg tp tuk aku jugk muhasabah dri nie.... kite salu tuding jari pda owg sedngkn kslhan ats kite sndri... mari kite mncube tuk jdi yg terbik... yg jht jdi yg bik... n yg bik jdi yg lebih bik... sbb arie2 yg kite tempuhi adelah yg trbik... lg satu aku nk pesan kt kowg n dri ini jugk.. lau dengar azn tolong jgn baring ye... hormati azn yg brkumandang... sbb tulah mayat selalu berat klu da mati... sbb owg xmnghormati azan.. xsush pown bangunkn dri... okey lah smoga kite slamt dunia akhirat =) renungkn2 n selamat beral k sume...

dari Rumpot Teki